Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Simple Joomla Templates by Web Hosting

2017: America first en Europa kapot?

Categorie: Blogs Geschreven: zaterdag 21 januari 2017
Facebook Twitter LinkedIn Share

Obama stoptNatuurlijk is Trump democratisch verkozen. En natuurlijk moeten we dat respecteren. Democratie houdt in dat je aanvaardt dat een andere mening af en toe wint.

Maar democratie behelst ook "freedom of speech". Trump en zijn type politici moeten dus ook aanvaarden dat zij worden tegengesproken, publiekelijk. En moeten ook respect hebben voor wie dat doet.

Welaan dan: ik vind het jammer dat mensen als Trump, die liegen, schofferen, beledigen, aanvallen, en isoleren, verkiezingen kunnen winnen.  Trump bewijst daarmee alvast één ding:  "civilization is a prerequisite for democracy, but democracy is obviously not a guarantee for civilization".

Maakt me dat een fan van Hilary Clinton? Nee, natuurlijk niet. De leugen is geen exclusieve gave van Trump. Maar dat mensen zoals Trump, gesteund door sommige gigantisch rijke mediamagnaten, het bijvoorbeeld voor elkaar krijgen zichzelf als "het volk" te presenteren, terwijl ze enkel een elitaire klasse en hun familie aan de macht helpen, dat is gewoon jammer. En gevaarlijk.

Wanneer dit bovendien in het machtigste land ter wereld kan en gebeurt, dan ben ik ongerust. Een USA op de dool, volledig teruggeplooid op zichzelf, is een gevaar voor de wereldvrede, is een gevaar voor de NAVO, en is een gevaar voor Europa. In zo'n wereld heeft Europa maar één reddingsboei: de rangen sluiten, samen vechten voor wat ons dierbaar is, en minder afhankelijk zijn.

Maar ook daar wringt het schoentje. Want ook hier duiken kleine Trumpkes op. Onbeschoft, onbehouwen en niet gespeend van hypocrisie en leugen. Of hoe zou je Marine Le Pen bestempelen, die leningen krijgt van Poetin en bedelen gaat bij Trump, en ondertussen pleit voor minder Europa? Hoe zou je de Brexit benoemen, bejubeld door Trump, want Europa verzwakkend met steun van (diezelfde?) mediamagnaten? En wat met Wilders, anti-Europa, anti-Marokkanen, anti....euh, tja, waar is die man eigenlijk voor? En ga zo maar verder.

Mensen en bewegingen die Europa willen verzwakken, staan dus overal roepend op de voorgrond. Je zou er bijna een putch van rijken en machtigen in kunnen zien. Mensen die de democratische politieke weerstand op hun macht en geld willen breken, en daartoe net die instanties die daarvoor garant moeten staan in hun bestaansrecht ongeloofwaardig trachten te maken. Ze doen dit door deze instanties aan te vallen met het argument dat het die instanties zijn die te ver van het volk staan.

Om dat duidelijk te maken, beroepen ze zich dan op hun marionetten in de Europese politiek. De Tsipras, Farrages, Le Pens en Wildersen van deze wereld. Die als kleine Trumpkes af en toe Europa mogen trachten verder te verdelen door mensen een rad voor de ogen te draaien, nog mee geholpen door het onvermogen van de Europese instanties zelf. Maar Farrage, Le Pen en Wilders, met hun Britse, Franse of Nederlandse versie van "America first", zitten op het niveau "Texas first" of"Nebraska first". Ze zijn niet eens de Europese Trumps, ze zijn de Trumpkes "down under", ze zitten onder zijn "tower", smekend voor aandacht en geld van hun grote roerganger, om in ruil de sterkte van Europa in de wereld te ondermijnen. Wanneer wordt dat duidelijk?

Europa mag écht niet verdeeld en verzwakt worden. Op geen enkele manier. Als dat toch lukt dreigt een zware neergang van het Europese avondland. Wie zegt bv. dat Trump een verdeeld en zwak Europa niet aan Poetin zal aanbieden in ruil voor andere invloedssferen? Wie zegt dat Oekraïne dan nog verdedigd zal worden door een verzwakte NAVO? Wie zegt dat vervolgens, wanneer de Russische beer sterker blijkt dan een verzwakte "NATO-pussy", de prille democratieën in Letland, Estkand, Litouwen, Polen, Hongarije, Roemenië en vele andere niet opnieuw bedreigd zullen worden?. Wie zegt dat Poetin dan niet zegt :"grab them by that NATO-Pussy"? En wie zegt dat een verzwakt West-Europa dan niet volgt, mee onder de Russische koepel, zoals Oost-Europa destijds de omgekeerde richting volgde bij het vallen van de Berlijnse Muur?

Nee, Europa mag niet verdeeld en verzwakt worden.

Doemdenkerij helpt ons daarbij niet verder. We moeten blijven "denken", maar daar ook positieve conclusies en acties aan koppelen. Zo is waakzaamheid over de kwaliteit van ons eigen politiek personeel meer dan ooit noodzakelijk. Zo is een visie op Europa, zijn eenmaking in verscheidenheid en zijn slagkracht op socio-economisch, ecologisch en militair gebied, meer dan ooit noodzakelijk. Het is niet door onszelf te verzwakken in Europa, door de Europese eenheid af te breken dat we daartoe zullen komen.

Het is door een  wervende, enthousiasmerende en hoopvolle visie voor ons, Europeanen, dat we opnieuw recht zullen krabbelen. Het is door een geloofwaardig toekomstproject te bieden dat we de rug zullen rechten. En het is door het behoud van een beschaafde democratie dat we met opgeheven hoofd de Amerikaanse, Russische en Chinese leiders tegemoet zullen kunnen treden. Beste Europese leiders: verkondig luid dit toekomstproject van beschaving, vrede, democratie en welvaart, liever vandaag dan morgen. Belichaam de visie hoe we in Europa de strijd aan gaan met armoede en onrecht, voor vrede en stabiliteit, en voor vrijheid van meningsuiting die niet tot onbeschaafde beledigingen of uitsluitingen moet leiden. En vooral: zorg dat in Europa politici hun werk kunnen doen, én doen. Geef altijd en overal de meerwaarde van Europa mee, verschuil je niet laf achter Europa als er onpopulaire maatregelen noodzakelijk zijn, en geef het goede voorbeeld door niet zelf aan politiek politicienne te doen. Kortom, "walk the talk".

Herman Van Rompuy en Barack Obama: we miss you both.

Willen hun opvolgers nu opstaan !

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba