Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Simple Joomla Templates by Web Hosting

Samen leven is een werkwoord

Categorie: Blogs Geschreven: woensdag 05 april 2017
Facebook Twitter LinkedIn Share

Stel je even voor: je bent aan het discussiëren met een drietal mensen, en er is er eentje die de hele tijd zwijgt. Beetje vervelend. Op de duur denk je: "man, wat scheelt er, doe toch mee aan het gesprek, ". En na een tijdje begin je je te irriteren.

Waar komt die irritatie vandaan? Uit een gebrek aan zelfkennis en uit een gebrek aan begrip voor de ander. Want wat is het probleem eigenlijk? De eerste mens is gewoon extrovert, denkt dus al pratend, en haalt zo zijn energie uit de reacties van de anderen. De andere mens is gewoon introvert, denkt dus eerst lang na vooraleer iets te zeggen, en haalt zo zijn energie uit zijn eigen innerlijkheid. Is één van beide karaktertrekken beter? Nee hoor. Ze zijn gewoon anders. En als ze van zichzelf en van de ander zouden weten dat ze gewoon verschillen van karakter, zou de irritatie al direct een pak lager liggen. Wie weet zouden ze elkaar zelfs versterken in complementariteit.

Weten hoe we zelf in elkaar zitten, en begrijpen hoe de ander in elkaar zit, is dus essentieel om goed samen te kunnen werken en leven. Dat geldt voor een individu, zeker. Maar dat geldt ook voor een volk. En dan komt het woord "identiteit", de laatste tijd zo vaak misbruikt, om de hoek kijken.

Een mens of een volk dat de eigen identiteit niet kent of zelfs ontkent, laat zich meestal irriteren door het gedrag van een ander, zonder zelf goed te weten waarom. Die irritatie is dan ook niet oplosbaar: hoe kan je immers oplossen wat je niet begrijpt? Wie zichzelf niet kent, en zijn irritatie niet begrijpt, vlucht daarom meestal naar het "bekende vroeger", toen die ander er nog niet was. Die "irritante ander" wordt dan al snel op zichzelf de oorzaak van de irritatie, hij wordt de "slechte" ander. En zo glijdt men langzaam maar zeker naar de polarisatie, naar het "tegen de ander", ipv naar het "voor een gezamenlijke nieuwe toekomst". Populisten spelen daar graag op in, door "het bekende vroeger" te idealiseren. Daardoor zetten ze mensen en volkeren nog meer tegen elkaar op in hun drang naar de veilige, goede oude tijd.

Zij vergeten daarbij echter de wijze woorden van Franklin Pierce Adams: "Niets maakt die goede oude tijd zo goed, als een slecht geheugen"

Een individu is wie hij is door zijn al eeuwen doorgegeven genen, door zijn geschiedenis dus, en door zijn sociale interactie met anderen. Een volk is wat het is door zijn eeuwenlang overgeleverde geschiedenis, zijn "goede oude tijd dus" en door zijn sociale interactie met andere volkeren, ook op het eigen grondgebied. 

Wie zichzelf als individu, of de eigen identiteit als volk, wél kent, kan de eigen gevoeligheden dan ook beter inschatten en de verschillen tussen mensen en volkeren beter plaatsen. Meestal heeft die ook een sterker toekomstplan. Wie dan ook nog de andere een beetje leert kennen, kan misschien zelfs irritaties kanaliseren naar opportuniteiten om samen die nieuwe toekomst te boetseren. Zelfkennis en begrip kunnen zorgen voor samenwerking, en samenwerking zorgt voor samen-leving. 

Samen leven vergt echter inspanningen. Over liefde in een huwelijk zegt men vaak "liefde is een werkwoord". Wel, hoe sterk geldt datzelfde dan niet voor het samen leven van volkeren en culturen: "samenleven is een werkwoord". Als we tegen gehuwden zeggen: blijf niet jezelf, maar word wie je samen bent, hoe sterk moeten we dat dan ook niet als volkeren op deze ene wereld tegen elkaar kunnen zeggen: laat ons vooral worden wie we samen zijn, laat ons samen een nieuwe toekomst bouwen, laat ons samen de weg van de vooruitgang kiezen ! Net als in een huwelijk, zal dat niet vanzelf gaan, ook niet voor wie zichzelf en de ander kent, en al zeker niet om als volk zo ver te geraken. Maar er is geen andere keuze. Want "Wer die Zukunft als Gegenwind empfindet, geht in die falsche Richtung" (Martin Held)

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba