Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Waanzinnige resultaten: door stille werkers

Categorie: Blogs 2014 Gepubliceerd: zondag 26 januari 2014
Facebook Twitter LinkedIn Share

 

verkiezingen voor webstekEigenaardig toch hoe verkiezingen mensen veranderen. Zelfs wie goed bezig is ontsnapt niet aan de "verkiezingsmetamorfose".

Neem bv. twee gelauwerde dames in de politiek: Maggie De Block en Hilde Crevits. No nonsens uitvoerders van hun bevoegdheden. Maar met de verkiezingen op komst de voorbije week plots niet meer zo "no nonsens" in het nieuws. Maggie blijkt plots weer geneesheer te worden, maar dan als verkiezingsshow ipv als echt geneesheer, en schuift de verantwoordelijkheden voor haar échte bevoegdheden zodra het wat koud wordt door naar andere niveaus. Kan iemand dat stoppen aub? En wat Hilde bezielde toen ze voorstelde de reeds waanzinnig lage alcoholgrens nog verder te verlagen, mag joost weten.

Intussen fietsen Bracke en De Wever met loutere "politieke stratego voor gevorderden" door de TV programma's, wil Caroline Gennez dat kinderen minstens 10 uur op school leven, en wil Bart Somers dat de privacy niet enkel ondergeschikt wordt gemaakt aan de veiligheid, maar ook aan de commerciële belangen van "Mechelen winkelstad". De voorzitter van een grote Waalse partij "haat" nationalisten (lees: N-VA). Een woordkeuze die in het omgekeerde scenario allicht tot grote mediastormen aanleiding had gegeven. Maar nu was het hoogstens "verkiezingskoorts". Zoals al de andere voorbeelden.

Enfin, deze voorbeelden maar om te zeggen dat wat we de komende maanden en weken te horen en te lezen gaan krijgen, niet zo letterlijk genomen moet worden. Een mens zou het soms zelfs bijna hopen. Terwijl de aanloop naar de verkiezingen toch net zou moeten aangeven waar de partijen écht inhoudelijk voor staan. Maar het wordt  steeds moeilijker en moeilijker om propaganda en profileringsdrang te onderscheiden van echt inhoudelijke keuzes.

Misschiimage002en moeten we daardoor noodgedwongen onze keuze bepalen op basis van wat mensen in het verleden waard geweest zijn. Een Kris Peeters die al twee keer op rij 5 jaar lang als Minister-President schitterende resultaten neerzet. De eerste afweging van de resultaten van Bart De Wever in Antwerpen. Of nog, en minder prominent in het nieuws: Servais Verherstraeten. Sta me toe even "stil" te staan bij deze "stille" werker.

Servais Verherstraeten is bevoegd staatssecretaris voor alles wat met de staatshervorming te maken heeft. Hij moest zorgen dat het principieel akkoord effectief in gestemde teksten werd omgezet. Een helse opdracht. Want al wie ooit onderhandeld heeft, weet dat de laatste woorden en kleinste tekstjes tot de laatste seconde voor onenigheid kunnen zorgen. Combineer dat met de gevoeligheden van Brussel-Halle-Vilvoorde, met een alerte N-VA oppositie wiens core business net "staatshervormingen" zijn, en met een franstalig landsgedeelte dat op vele punten net het tegenovergestelde wil van Vlaanderen, en je weet dat het een huzarenstukje is om zoiets in een korte regeerperiode in orde te krijgen. En toch: Servais heeft het gedaan. Zonder al te veel media-aandacht. Men zou daardoor bijna gaan denken dat het een eenvoudige opdracht was. Quod non.

Alle beloftes van de komende maanden mogen dat niet laten vergeten. Servais Verherstraeten heeft België hervormd zonder veel geroep, maar met veel resultaat. Ik wens Servais dan ook een schitterend resultaat, en in afwachting de zelfbeheersing en kracht om de komende maanden geen waanzinnige ideeën te lanceren. Onnodig trouwens. Want hij heeft al waanzinnig goede resultaten geboekt.

Nu nog de media overtuigen dat waanzinnige resultaten ook nieuws zijn, en Servais haalt een schitterend, wie weet een waanzinnig verkiezingsresultaat. Het is hem gegund en het zou waanzinnig verdiend zijn.

 © Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba