Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Als vrijheid domheid wordt

Categorie: Blogs 2014 Gepubliceerd: zaterdag 01 maart 2014
Facebook Twitter LinkedIn Share

familienamen voor webstekJoepie. De jongerenvoorzitster van SP.a is er in gelukt de SP.a officieel te laten pleiten om cannabis te legaliseren. En kijk, het lijkt wel of minister Turtelboom onmiddellijk van die mogelijkheid gebruik gemaakt heeft: effe Quickie gebeld, en na enkele jointjes een wetsontwerp klaar om de familienamen in hogere sferen te brengen? Toegegeven, de familienamen waren dan ook één van de grootste problemen waar we mee te kampen hadden.

Maar dat is nu allemaal verleden tijd. Tot voor kort had niemand een probleem met de familienamen, behalve enkele gefrustreerde feministes. Als het nieuwe voorstel wet wordt, heeft binnenkort iederéén een probleem met zijn of haar familienaam. Behalve enkele gefrustreerde feministes. Dit voorstel is het ultieme bewijs dat een jointje écht werkt.

De maatschappelijke vooruitgang is dan ook groot. Zo zou mijn zoon, als kind van Karel Van Butsel en Martine Fransis, met deze wet Wouter Versteele kunnen heten, of Wouter Delsaer. Naar de familienaam van de oma's. . Je moet er wel niet aan denken wat dat twee generaties verder kan geven aan herkenbaarheid. ?Na één generatie zijn er al 10 mogelijkheden. Wat geeft dat na pakweg 3 generaties denk je? Een onontwarbaar kluwen. Met dank aan de minister. En haar jointjes?

"Ja maar, de vrijheid is nu toch groter" preekt de liberale kerk dan, een beetje beschaamd op zoek naar een argument om haar minister te beschermen. Hoezo vrijheid? Nooit zoveel regeltjes gehad, om te komen tot pakweg 10 ipv 1 keuze binnen die strikte en ingewikkelde regeltjes. Bovendien kan men niet van naam veranderen per kind, ook die vrijheid bestaat (gelukkig) niet. Ik kan mijn kinderen dus ook met deze wet nog altijd niet willekeurig "in alle vrijheid" een familienaam geven. Wouter Turtelboom, Karolien Di Rupo en Kaatje Poetin zijn (gelukkig) nog niet voor morgen. Die vrijheid heb ik niet. Keuzevrijheid: het is alweer een argument dat niet klopt om deze onnozele en overbodige wet goed te praten. 

Resteert dus alleen ... domheid. Of hoe zou jij de wettelijke invoering van een garantie op familieruzies, maatschappelijke verwarring en ambtelijke vergissingen benoemen? Dit ontwerp moet gestopt worden. In het belang van de bevolking, die helemaal zo'n onzin niet vraagt en niet verdient. 

Maar gelukkig gaat politiek soms ook over datgene waarover het echt moet gaan: dwiet voor websteke toekomst, en de haalbaarheid van de visie op die toekomst. Zo krijgen we voor het eerst een écht becijferd partijprogramma, van CD&V. Geen loze beloftes, maar haalbare keuzes met realistische vooruitzichten. Het was ook altijd mijn droom voor Mechelen. Al was het maar uit mijn ervaring met de leeglopende stadskassen. Het heeft in 2012 nog niet mogen zijn. "Wie te vroeg gelijk heeft wordt opgehangen", zegt de Perzische spreuk terecht. Alleen: "wie te laat gelijk heeft, wordt uitgelachen" gaat diezelfde spreuk verder. Wie dus nu niet met een becijferd voorstel naar de verkiezingen van 2014 gaat, weet wat hem of haar te wachten staat: uitgelachen worden. 

Maar geen nood: de verliezers kunnen altijd nog een jointje opsteken, naar de burgerlijke stand stappen en de naam van hun kinderen veranderen om hen verdere schande te besparen. De wetgever voorziet immers zo'n mogelijkheid tot naamsverandering voor  minderjarige kinderen tot een aantal maanden na de verkiezingen. Sommigen zullen het kunnen gebruiken. Stel je immers maar eens voor dat je na 25 mei door het leven moet met de naam Turtelboom.... © Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba