Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Keuze?

Categorie: Blogs 2014 Gepubliceerd: zaterdag 10 mei 2014
Facebook Twitter LinkedIn Share

Guido Lauwaert schreef eind april in Knack On-line: "entertainment heeft alle ideologieën verdrongen". Het deed me denken aan de gewillige slogan dat we "voor mensen moeten stemmen ipv voor partijen".

Bedoelen we dan dat we voor entertainment moeten stemmen als we zeggen dat we voor mensen ipv voor partijen moeten stemmen? Staan partijen nog wel voor hun ene ideologie. Of interpreteren de mensen van die partijen in hun concretisering van de ideologie de visie zo uiteenlopend, dat er geen lijn meer in te trekken valt?

Er zijn zeker signalen in die richting. Mijn vorige blog hield ik een vurig pleidooi om alle quota af te schaffen, omdat ze discriminerend zijn, en dit in het bijzonder quasi steeds voor blanke mannen tussen 25 en 55 jaar. Enkele dagen later publiceerde Kif Kif een artikel met een toekomstig CD&V schepen van Marokkaanse origine, die vurig voor quota pleitte. Zijn argument: discriminatie tegen gaan. Twee mensen die, voor zover ik weet vanuit dezelfde ideologie, tot compleet tegenstrijdige conclusies en concrete maatregelen komen.

Dus toch maar voor mensen stemmen ipv voor partijen? Toch ook gevaarlijk.

Vandaag moest Jan Jambon door het zand kruipen. Hij zou zijn hardste kant laten zien hebben, door te stellen dat leefloners eerst hun eigen huis moeten verkopen vooraleer ze een leefloon kunnen krijgen. Dat laatste werd ontkend ..... door te antwoorden met ... het N-VA programma.

Dus toch partijen als norm? 

De logica van het computerstemmen is in deze richtinggevend en in feite glashelder: je kiest eerst voor de overtuiging, voor de ideologie, door een partijkeuze te maken. Pas als je dat gedaan hebt, kan je kiezen op die lijst voor de personen waarvan je denkt dat ze die ideologie best vertegenwoordigen. Perfecte democratische logica in handelen. Maar redeneren kiezers ook zo? Of komt er heel wat meer bij kijken? En wat met het entertainment?

Het worden nog spannende verkiezingen.

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba