Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Wie de toekomst ervaart als tegenwind, loopt meestal in de verkeerde richting

Categorie: Blogs 2014 Gepubliceerd: maandag 09 juni 2014
Facebook Twitter LinkedIn Share

toekomst voor webstekSoms moet een mens de zaken die vanzelfsprekend lijken toch in vraag durven stellen. Ze eens durven omgooien. En dat ook doen. (Mijn slogan tussen 2004 en 2009 was niet voor niets "denken, durven, doen, nadien door een niet onbelangrijke partij overgenomen ;-)). Dat is exact wat ik verhoop van de nieuwe Vlaamse regering met het vroegere Vlaamse kartel, de partijen CD&V en N-VA: dat ze de zaken verstandig omgooien.

Dat heeft niets, maar dan ook niets met rechts of links te maken. Dat heeft te maken met het durven verlaten van de vanzelfsprekende paden, zonder nodeloos weg te gooien wat goed is. Uitgedrukt in bedrijfstermen: het verschil tussen optimaliseren en heroriënteren. Het verschil tussen enerzijds bedrijven als KODAK, dat de filmrolletjes optimaliseerde toen de digitale foto-revolutie er aan kwam, en anderzijds fotobedrijven die deze digitalisering omarmden. Het verschil tussen enerzijds bedrijven die een tangentieel geoptimaliseerde platendraaier maakten toen de CD-technologie er aan kwam, en anderzijds bedrijven die CD-spelers begonnen te maken. Het verschil tussen het optimaliseren van de uitstoot van benzine- of dieselwagens (of het wegpesten van de auto) enerzijds, en het inzetten op elektrische wagens of wagens op natural gaz anderzijds. Het verschil tussen optimaliseren van het OCMW en het herdenken van het armoedebeleid zodat minder mensen in armoede leven. Het verschil tussen het bijschaven van de loonkost of het totaal anders opvatten van het fiscaal systeem.

Sommigen zullen dit "verandering door vooruitgang" noemen, anderen eerder de creatie van "een sterk en innovatief Vlaanderen" (voor sommigen zelfs met "goesting" om te innoveren). Maar één ding is zeker: vandaag zijn de zogezegd progressieve partijen te verstard, te "conservatief", te veel opgesloten in het eigen gelijk van de vorige eeuw, om juiste oplossingen te geven aan de nieuwe problemen waar we mee geconfronteerd worden. Laat de meer ondernemende partijen het dus maar proberen.

Daarmee ben ik nog niet zeker dat diegenen die het nu zouden kunnen gaan doen ook effectief de juiste oplossingen hebben voor deze nieuwe problemen. Ik weet zelfs niet of ze voldoende doortastend zullen blijken om deze nieuwe oplossingen ook effectief voldoende snel en efficiënt door te zetten. En ik ben al helemaal niet zeker dat "men" het hen zal laten doen.

Maar het goede nieuws is dat ze minstens toch de problematiek zien. Dat ze minstens gaan proberen. Wie niet waagt, niet wint. En wie niets doet, misdoet alles. Veel succes dus aan CD&V en N-VA om Vlaanderen de toekomst te geven dat het verdient, ingebed in ons sociaal en welvarend verleden, maar met oplossingen voor de toekomst, niet voor de vorige eeuw. Ik ben alvast hoopvol gestemd.

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba