Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Een weekje inleven: mag het wat meer zijn?

Categorie: Blogs 2014 Gepubliceerd: vrijdag 15 augustus 2014
Facebook Twitter LinkedIn Share

 

armoede voor webstekIn Mechelen gaan sommige politici een week in armoede leven, om zich “in te leven” in de armoede. Ik durf er van uit gaan dat ze dit goedbedoeld doen, en niet voor de show. Maar écht inleven zal er niet bij zijn.  Want de uitzichtloosheid van échte armen zullen ze niet ervaren: voor deze politici eindigt de armoede na een week, en dat weten ze maar al te best. En laat het nu net die uitzichtloosheid, gecombineerd met de sociale isolatie zijn, die de armoede zo verschrikkelijk maakt voor de écht armen, en waar het beleid de grootste aandacht moet aan schenken.

Dit belet natuurlijk niet dat een week in armoede leven een aantal ogen kan laten open gaan bij politici die tot voor kort (te) weinig aandacht hadden voor armoede. En dit belet natuurlijk niet dat het goed is dat armoedebestrijding hierdoor opnieuw in de aandacht komt. Het is een goedbedoeld initiatief, dat voor wie te weinig weet over de symptomen van armoede een toegevoegde waarde kan hebben. Alleen: wie na een week toerisme in China zichzelf tot Chinakenner uitroept, zal worden uitgelachen. Wie denkt na een week “toerisme” in de armoede, expert in armoedebestrijding te zijn, zal eveneens foute keuzes maken.

Een gevaar is dus dat politici na een week “inleven” gaan denken de materie zelf te kennen, zelf “expert” te zijn. En dus te weinig beroep gaan doen op de vele expertise die bestaat: bij de ambtenaren van het OCMW, de armoedeverenigingen waar armen het woord nemen, of de klassieke hulpverlening van organisaties zoals St Vincentius.

Bijkomend gevaar is dat mensen gaan denken dat politici pas beleid kunnen voeren nadat ze zelf iets meegemaakt hebben. Niet dus. Iets zelf niet meegemaakt hebben, of zelf geen expert zijn, mag geen excuus zijn om er geen beleid rond te voeren. Politici moeten zich net laten bijstaan door experten om geen foute keuzes te maken. Maar ze moeten niet in alles zelf expert zijn, laat staan ervaringsdeskundige. Of erger nog: pseudo-ervaringsdeskundige van één week...

Een weekje inleven in armoede: een goedbedoeld, maar gevaarlijk initiatief vind ik dit. Daarom zou ik willen vragen dat de gemeenteraad zich voorbereidt om in aanloop naar 17 oktober eerder een groot initiatief te nemen op basis van de ervaringen van deskundigen en armen zelf. Een rondetafel rond deze problematiek, laat ons hopen met een verhoogd inleefvermogen na een weekje inleven, waar alle expertise samen komt. En met als resultaat een concreet actieplan rond armoede in Mechelen, waarvan de resultaten meetbaar gemaakt worden. Als meetbaarheid kan in criminaliteitsbestrijding, moet het ook kunnen in armoedebestrijding.

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba