Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Vlaanderen: een nieuwe voorzitter

Categorie: Blogs 2010 Gepubliceerd: zaterdag 27 november 2010
Facebook Twitter LinkedIn Share

En het wordt Wouter Beke. Zoals ik eerder zei aan mensen die me vroegen of ik geen kandidaat was: er zijn 3 redenen waarom ik niet aan deze voorzittersverkiezingen deelneem Die drie redenen zijn Wouter Beke, Wouter Beke en Wouter Beke: Vlaams profiel, dossierkennis , kent en respecteert de basis. Goeie zaak voor onze partij, we gaan ze samen terug de grootste van het land maken. En Rik Torfs kan en zal daar een belangrijke rol in spelen als vernieuwer. Ook dat is goed nieuws. Het zou voor Rik te vroeg geweest zijn om een gooi naar het voorzitterschap te doen, maar een rol als vernieuwer en aantrekker van nieuw bloed is op zijn lijf geschreven. Iedereen op zijn beste positie inzetten, dan kan een ploeg echt winnen. In de provincie Antwerpen kan het al niet meer stuk, met kopstukken als Inge Vervotte, Kris Peeters, Servais Verherstraeten en nu ook Rik Torfs. OK, liever geen verkiezingen, maar schrik moeten we er dus niet meer van hebben. Laat dat echter geen reden zijn om de onderhandelingen in de soep te laten draaien. Vlaanderen heeft een grote staatshervorming nodig. Dit is een unieke kans daarvoor. We moeten die grijpen.

Mechelen: alweer chaos in de gemeenteraad

Dinsdag was het gemeenteraad. En wat bleek? Voor Bart Somers en zijn coalitie zijn mensen met beperkingen minder belangrijk dan een marketing campagne van de stad. Onleesbare kleurencombinaties voor slecht zienden moeten kunnen als dat door de dictatuur van de kleuren van het logo zo gewenst is. En zo geschiedde. De schaapjes uit de meerderheid volgden en stemden gedwee: ja.

Dan was er Kristl Strubbe. Kon doodleuk niet antwoorden op een eenvoudige vraag omtrent de hoge kostprijs van een aan te kopen IT-systeem. Een punt dat nochtans duidelijk aan de agenda stond. En er waren voor de schepen van financiën en infoprmatica (zij dus) zeer weinig agendapunten, dus een voorbereiding van haar dossier moest zeker mogelijk geweest zijn. Maar nee, totaal ongeïnformeerd en ongeïnteresseerd was ze. Uiteindelijk brak de voorzitter van de gemeenteraad de discussie af. De meerderheid keurde alles goed. Zonder te weten waarom het duurder was dan kon en mocht verwacht worden. De schaapjes uit de meerderheid volgende en stemden: ja. Onwetend. En de Mechelaar betaalt de rekening.

Zo gaat het er dus aan toe in onze gemeenteraad. Of ook niet. Want de gemeenteraad moest een tijdlang stilgelegd worden omdat de meerderheid weer niet in aantal was. Chaos alom. Een gemeenteraadslid dat teruggeroepen moet worden uit verder gelegen Mechelse locaties. Om uiteindelijk de gemeenteraad met een pak vertraging terug te beginnen.

Dat deze paarse meerderheid soms standpunten inneemt waar we het niet mee eens zijn en andere inhoudelijke keuzes maakt, is normaal. Het georganiseerd van mening verschillen zeg maar. Maar de stijl van besturen begint toch stilaan de spuigaten uit te lopen. Adviezen negeren, chaotisch vergaderen, mensen belachelijk maken, dossiers niet voorbereiden, niet eens in aantal zijn voor de gemeenteraad: het komt te vaak voor. Niet bij alle leden van de meerderheid. Maar bij te veel. Het is alsof in Mechelen alles zomaar kan. Het goede, jazeker, maar ook het slechte. En dat moet er uit.

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba