Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

De kaarten zijn verdeeld.

Categorie: Blogs 2010 Gepubliceerd: dinsdag 15 juni 2010
Facebook Twitter LinkedIn Share

De kaarten zijn verdeeld. CD&V verdiende betere kaarten. Dus moeten de campagne en de lijstvorming grondig onder de loupe genomen worden. Geen bijltjesdag, wel een grondige en constructieve evaluatie. En ondertussen kaarten met de kaarten die we kregen, zonder al te veel blufpoker.

Wat is er mis gelopen?

Vooreerst de strategie. In mijn ogen werden drie grote én vermijdbare strategische fouten gemaakt in deze campagne. Je kan niet de premier opzij (laten) zetten, en vervolgens verdedigen hoe goed het allemaal was. Je kan niet N-VA aanvallen op zaken die je drie jaar geleden zelf gezegd en beloofd hebt. En je kan niet tegen de algemene smaak in een overdreven Belgische saus opdienen. We zijn CD&V. Niet CD&B.

Alleen de campagne?

Ligt het dan alleen aan de campagne? Nee, natuurlijk niet. Het werd Leterme en de CD&V gewoon niet gegund staatkundig ook maar iets te realiseren. Al jaren werd er op basis daarvan bij de publieke opinie een sfeer gezet van "niets beweegt, totaal immobilisme". Dan is het moeilijk in een korte campagne daar tegenin te gaan. Zelfs een perfecte campagne kan dat niet ombuigen.

En dan is er natuurlijk de lijstvorming. OK, het zal wel allemaal snel moeten gaan hebben. Maar ik kan me toch niet van de indruk ontdoen dat beter mogelijk was. Als je bij wijze van voorbeeld ziet dat een stad als Mechelen enkel de lijsttrekker mag leveren, en niemand anders, dan is er toch wel iets fundamenteels fout. Inge werd qua Mechelse medekandidaten volledig aan haar lot overgelaten. De tweede grootste stad van de provincie: alweer niet belangrijk. Niet te snappen.

Tegen versnippering? Geen woorden, maar daden.

Tot slot een bericht aan iedereen die destijds het kartel deed ontploffen: wij oogsten nu wat toen gezaaid werd. En niemand kan voorspellen of N-VA bij een volgende gelegenheid niet hetzelfde lot ondergaat. Dat terwijl één sterk groot kartel van christen-democraten en N-VA, op termijn uitgroeiend tot één partij, altijd tussen de 35% en de 40% in Vlaanderen kan halen. De score van de vroegere CVP als het ware. Of de score van de PS in Wallonië...

De geschiedenis terugdraaien kan niet meer, dat kan nooit. Maar op een andere manier opnieuw een sterke formatie opbouwen zou een verstandige zet zijn. Aan de N-VA top en onze CD&V-topfiguren om te bekijken wat mogelijk is, eens de rook wat vervlogen is en de grootste golven gaan liggen zijn.

We beweren immers allemaal tegen politieke versnippering te zijn.

Wel, geen woorden maar daden.

Ook wat dat betreft.

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba