Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Pedofilie

Categorie: Blogs 2010 Gepubliceerd: zondag 16 mei 2010
Facebook Twitter LinkedIn Share

 

Je kan je TV niet aan zetten of het gaat er over. Op de duur zou je denken dat alle priesters gevaarlijke pedofielen zijn. "Get real" zou ik dan denken. Overal zullen er wel goeie en slechte zitten zeker? Moet dit nu echt, deze overkill? Moet het vertrouwen in een instelling die het goede alvast in woorden predikt hélemaal kapot? Is dat goed voor onze maatschappij die al zo onzeker is? Wie neemt deze verantwoordelijkheid dan over?

Goeie reactie.

Overigens: respect voor de reactie van onze nieuwe aartsbisschop Léonard. Transparant én met een oproep om dit grondig aan te pakken. Tot op het bot, zou men ten tijde Dutroux gezegd hebben. Laat ook dat maar eens duidelijk worden. Niemand wil de walgelijke praktijken van pedofielen nog verbergen in de kerk. Is men overal elders even transparant? Durft iemand beweren dat dergelijke walgelijke mistoestanden enkel in de kerk bestaan? Het is me iets té gemakkelijk altijd maar naar diezelfde kerk te trappen, alsof ze verdorie niets goeds doet.

Durven we het positieve van onze christelijke cultuur nog zien?

En nee, ik zal me in deze ontkerkelijkte tijden allicht niet populair maken door de verdediging van de "oude dame" die de kerk is op mij te nemen. Meer nog, ik wil helemaal niets goed praten van wat vandaag én in de lange geschiedenis van de kerk is misgelopen. Maar wil iemand ook even al het goede herinneren vooraleer de kerk moet afgebroken worden? Wil iemand ook even bedenken dat de kerk de uitdrager is van een in de wereld unieke cultuur van "liefde voor elkaar"? Het christendom is een geloof dat pleit om eerst aan de zwakke, eerst aan de medemens, en pas dan aan jezelf of de sterkeren te denken. En die dit ook voluit in de praktijk heeft gebracht. Denken we maar aan de vele caritas-initiatieven, de vele scholen, de vele instellingen voor gehandicapten, senioren en zieken. En zo kan ik nog een tijdje verder gaan. Het is dus al te gemakkelijk steeds maar te focussen op wat de kerk vandaag en in het verleden fout deed, omdat individuele leden van die kerk gefaald hebben, de liefde vergaten en het eigen ik belangrijker achtten dan hun geloof. Nee, die fouten zijn niet goed te praten. Maar ja, ook de rest, het positieve en het goede, mag eens gezegd worden. Al die priesters die oprecht het goede hebben gedaan en gezegd, moeten die mee vernederd worden in het bad van de walging? Al die missionarissen die, soms op gevaar van eigen leven, in andere continenten een betere maatschappij helpen bouwen hebben, moeten we die allemaal vergeten? Of kunnen we eindelijk ook terug eens fier zijn op onze westerse beschaving die via de christelijke cultuur ook voor anderen wil zorgen, solidariteit wil betonen en de liefde wil uitdragen?

Dat moest me even van het hart. Als gelovig mens. Maar ook als politiek actief mens, die elke instelling die vertrouwen en samenhang in de maatschappij bevordert belangrijk vindt.

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba