Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Totaal overbodig

Categorie: Blogs 2010 Gepubliceerd: vrijdag 30 april 2010
Facebook Twitter LinkedIn Share

De regering ligt er. De meest overbodige verkiezingen aller tijden komen er aan. Kan iemand me zeggen wat er veranderd zal zijn na deze verkiezingen? Dezelfde discussies, allicht met dezelfde mensen. Met als klap op de vuurpijl: BHV is niet gesplitst, is zelfs verder van een splitsing dan ooit.

Alle Vlamingen werden vernederd door deze afknapper. Met dank aan Decroo junior. Deze verkiezingen zullen dan ook gaan over de manier waarop men aan politiek doet. Over de aanpak van een nieuwe VLD-voorzitter, die de eigen carrièreplanning explicieter boven het algemeen belang van 6 miljoen Vlamingen stelde dan iemand ooit tevoren deed.

Maar het gaat natuurlijk niet alleen over politieke stijl. Het gaat ook over de toekomst van dit land, hoewel sommigen dat liever niet zullen hebben. Over respect voor de grondwet, zodat een land ordentelijk functioneert. Over respect voor de mensen voor wie de grondwet nog iets betekende, en die dus de uitspraken van het grondwettelijk hof als hefboom in de onderhandeling rond BHV gebruikten. Zij werden voor schut gezet door Decroo junior, die het Vlaamse front gebroken heeft. En nu ook al door sommige Vlaamse commentatoren. De grondwet wordt nu écht herleid tot een vodje papier. Mensen toch.

Ik ben het beu.

Een land is maar een structuur om mensen op een ordentelijke manier te laten samen leven. Wel, in België loopt het niet meer ordentelijk. Ik ben dat beu. Ik ben dit land beu, toch zoals het vandaag (niet) functioneert, met zijn eindeloze nood aan "onderhandelen zonder perspectief". Ik ben het beu telkens opnieuw te moeten uitleggen wat niet uit te leggen valt. Ik ben het beu dat niemand na de verkiezingen zijn programma kan realiseren. Ik ben het beu dat politici niet kunnen realiseren wat nodig is voor de bevolking, omdat de structuren steeds weer blokkeringen toelaten. Ik ben de machteloosheid van de Belgische politiek beu.

We hebben allemaal terug perspectief nodig. Hoop. Laat ons dus alsjeblieft zo snel als mogelijk een transparant confederalisme realiseren of een ordentelijke scheiding organiseren. Zodat er terug beleid op maat van de mensen kan gevoerd worden.

Als dat perspectief er is, als die keuze gemaakt is, mag er voor mij terug onderhandeld worden. Maanden desnoods. Onderhandelen is geen schande. Maar dan moet het wél gaan over hoe we die gemaakte keuze gaan realiseren. Mét een perspectief op beterschap dus, mét een perspectief op een staatsstructuur die aangepast is aan de moderne situatie en dus mét een perspectief op een aangepast beleid voor alle Vlamingen. Zo'n onderhandeling is fundamenteel, daar mag tijd voor genomen worden. Zodat nadien de fundamentele keuzes rond bv economisch en sociaal beleid op een ordentelijke manier kunnen gemaakt worden. Zodat er nadien terug hoop is, hoop dat wat noodzakelijk is voor de bevolking ook door de politici gerealiseerd kan worden, zonder elkaar telkens weer eindeloos te blokkeren.

Geen gemorrel aub.

Fundamentele keuzes, staatkundig én inhoudelijk. Daar zouden de verkiezingen moeten over gaan. Niet over wat morrelen in de marge. Niet over wie nu premier gaat worden. Niet over de carrièreplanning van individuele politici. Wél over de fundamentele keuzes die we moeten maken voor de toekomst van al wie hier leeft, en over de manier waarop we ons als Vlamingen moeten organiseren om die keuzes opnieuw te kunnen maken en realiseren. Zodat we goed kunnen blijven besturen in Vlaanderen, harmonieus ingebed in Europa, en in België als dat nog kan.

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba