Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

De slogan wordt een vaststelling

Categorie: Blogs 2010 Gepubliceerd: dinsdag 13 april 2010
Facebook Twitter LinkedIn Share

"België barst", ooit was het een slogan. Meer en meer wordt het een vaststelling. Natuurlijk verkies ik vandaag het confederalisme boven het separatisme, al was het maar omdat dit een zekere geleidelijkheid van de noodzakelijke veranderingen waarborgt. Maar meer en meer raak ik overtuigd dat "men" die noodzakelijke veranderingen zal blijven blokkeren. Dus misschien toch maar beter direct eenzijdig een Vlaamse staat, rechtstreeks ingebed in Europa, uitroepen? Dus toch maar beter een scenario uit Tsjechoslovakije in plaats van een permanente Belgische blokkering?

Ook voor mij zijn de grenzen van het samen leven in België eerlijk gezegd stilaan bereikt. Zelfs over het naleven van een parlementaire beslissing / wet (BHV) willen de franstaligen een rondje extra kunnen onderhandelen. Maar waarover? Een zeteltje hier of een stemmetje daar? Wat territorium en nog enkele miljarden transfers in ruil voor het besmeuren van het imago van Vlaanderen en de Vlamingen in Europa en de wereld? In feite een regelrechte schande!

Mijn persoonlijk Belgisch vat raakt dan ook stilaan op. En wie aan de basis van de christen-democratie luistert, weet dat dit bij velen het geval is... Franstalige landgenoten: ik sluit zelfs niet uit dat jullie een laatste Pyrrhusoverwinning boeken de komende dagen of weken. Maar de blijvende schade daarvan zal enorm zijn. En de vaststelling dat België barst zal dan steeds duidelijker worden.

Bezint dus eer ge weer een rondje "Vlamingen pesten" begint, met BHV als excuus. En denk twee keer na als je weer alle structurele hervormingen belemmert. Want alleen confederalisme kan dit land op termijn in stand houden. Aan jullie de keuze of dat nog gewenst is. Mét een gesplitst BHV. En mét confederale afspraken, zodat het beleid ook écht en zonder blokkeringen op maat van de 6 miljoen Vlamingen kan worden gevoerd.

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba