Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Goesting

Categorie: Blogs 2010 Gepubliceerd: zaterdag 03 april 2010
Facebook Twitter LinkedIn Share

Nog niet zo lang geleden werd "goesting" uitgeroepen tot het mooiste Nederlandse woord. Terecht. Een woord dat alles zegt wat het moet zeggen, en de goesting geeft om het nog meer te gebruiken. Maar niets blijft voor eeuwig, er moet dit jaar opnieuw een "mooiste" woord gevonden worden. Ik doe hier alvast een "nominatie": Zááááálig.

Zalig

De intensiteit van het woord alleen al geeft een "zalig gevoel". Een "zalig gevoel" is zowat de overtreffende trap van alles wat goed voelt. Niet te vergelijken met pakweg "vrolijk". Wie vrolijk is, kan bijna ogenblikkelijk triest worden. Het heeft iets oppervlakkigs. Iets "MNM-achtig": we zijn allemaal vrolijk omdat een muziekje vrolijk is, omdat iets "buiten ons" ons vrolijk moet maken. Wie "vrolijk" is, is in een vrolijke bui. Maar een maartse bui of aprilse gril kan op één twee drie den boel omdraaien: iemand die vrolijk is, kan zo weer "triest" zijn. Geef me dan maar een "zalig" gevoel. Dat zit écht van binnen. Meer nog, als je spreekt over een "zalige mens", dan is dat zowat het mooiste compliment dat je iemand kan geven. Daarom: laat ons "zalig" maar uitroepen tot het volgende "mooiste woord", mijn nominatie staat vast.

Zalig Pasen

Dat geeft me meteen de kans jullie allemaal een Zalig Pasen te wensen. Het absolute hoogtepunt van het jaar voor elke christen. En een feest in heel de (westerse) wereld. Een zalig Pasen is dan ook héél wat meer dan een "vrolijk" Pasen met een gekke Paashaas. Een "zalig Pasen" is het goede gevoel dat verrijst, niet eventjes als een korte lentebui, niet afgewisseld met een aprilse gril, maar voor een hele lange zomer. Ik wens jullie allemaal zo'n zalig Pasen.

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba