Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

De droom

Categorie: Blogs 2010 Gepubliceerd: zaterdag 27 maart 2010
Facebook Twitter LinkedIn Share

In politieke tijden dat illusies verward worden met voluntarisme en eerlijkheid met naïviteit, veroorloof ik me in dit stukje even te dromen. Te dromen van een democratie waar mensen nog bewust kiezen, van politici met een blik op de toekomst die hun idealen trachten te realiseren, en van verkiezingen die het moment zijn waarop inhoudelijke keuzes gemaakt worden en mensen afgevaardigd worden die deze keuzes kunnen realiseren. "I have a dream".....

Minder politici

Goedbedoelende politici willen iets realiseren, zich nuttig maken. Er is echter maar een beperkte hoeveelheid nuttig werk voor hen. Er zijn dus veel te veel politici. Zij zoeken wanhopig naar zaken waar ze nog "het verschil kunnen maken". Maar wat als er alleen nog futiliteiten over schieten om zich druk over te maken? Als er alleen nog onnozelheden te regelen vallen? Stoppen? Of toch maar die onnozelheden aanpakken?

En dus houden een aantal, ook goedbedoelende, politici zich met onnozelheden bezig. "Busy doing nothing". En wat erger is: door die evolutie kunnen ook de echte "onnozelaars" de job aan. En zo is de cirkel rond. En raakt het vertrouwen van mensen in politici steeds meer zoek (want wie vertrouwt nu onnozelaars?). Waardoor nog meer onnozelaars verkozen geraken. De vicieuze cirkel gaat steeds sneller draaien. De democratie vernietigt zichzelf, tenzij we het aantal politici drastisch gaan inperken.

Interne Vlaamse staatshervorming

Vlaanderen moet optreden, of alvast het goede voorbeeld geven in zijn interne staatshervorming die in het regeerakkoord wordt aangekondigd. Vlaanderen in actie? Vlaanderen heeft alvast minder politici nodig. Als men meer en beter betaalde ambtenaren wil, dat men dat dan ook voor de politici doet. Niveau verhogen, minder onnozelaars en minder onnozelheden om zich mee bezig te houden. Een duidelijke taakomschrijving.

De kiezer

En ook de kiezer mag dan het voorbeeld geven. Kiezen voor mensen die écht het verschil kunnen maken. Niet voor populisten die in de woestijn gaan schreeuwen dat het te droog is, of aan de Noordpool dat het te koud is. Maar mensen die hier en nu leven, met een visie op de komende jaren, en de kracht om die visie in de praktijk te brengen. Eerlijk ook, en daarop afgerekend door kiezers die correct geïnformeerd worden door de media en door het directe contact met hun verkozenen.

En nu?

Het is een droom, ik weet het. Maar waarom zou de realiteit er niet dichter bij kunnen liggen dan vandaag? Als er iets is dat we moeten koesteren, is het de democratie die ons zoveel vrijheid, vrede en welvaart bracht. Als er iets is waar we moeten voor "vechten" is het diezelfde democratie. Dat is én blijft de moeite om vrije tijd aan op te offeren.

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba