Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Blunders

Categorie: Blogs 2010 Gepubliceerd: zaterdag 06 februari 2010
Facebook Twitter LinkedIn Share

 

Blunder 1

Een verhaal om stil van te worden. Het gaat als volgt:

De stad wil vervroegd een einde maken aan de contracten rond bushokjes en straatmeubilair. Er zijn daarbij slechts 2 échte spelers op de markt, dus als je via een juridisch gammele weg het contract met één van beide wil verbreken, kan je er donder op zeggen dat die firma naar de rechtbank stapt. Toch doet de stad dit, en dus is JC Decaux intussen inderdaad een rechtszaak begonnen. En je weet sowieso dat je als stad meteen ook moet optornen tegen vragen rond favoritisme voor de andere firma (Clear Channel).

De stad wil echter niet luisteren naar de oppositie die daarvoor waarschuwt, en zit nu dus met een rechtszaak opgescheept. Tegelijk schrijft ze de nieuwe aanbesteding zo slecht uit, dat nu ook de andere firma, Clear Channel dus, haar "vrees voor favoritisme" letterlijk in een brief schrijft. Gevolg? De stad moet haar slechte aanbesteding intrekken. Maar daardoor komen de termijnen voor aanbesteding dan weer in het gedrang.

Gevolg (voor wie nog kan volgen): JC Decaux krijgt een stilzwijgende verlenging. Of nee, toch niet, want op de valreep krijgt JC Decaux een brief van de stad... dat ze alles moeten afbreken. Om een stilzwijgende verlenging van het in feite nog lopende contract te vermijden dus. Stel je nu maar eens voor dat dit inderdaad gebeurt en dat alle wachthokjes worden afgebroken. Iedereen in de regen wachten op de bus. Toffe regeling. En dus moeten we als Mechelaars blij zijn dat JC Decaux als privéfirma meer aandacht heeft voor het algemeen belang dan de stad. Dat ze met andere woorden de wachthokjes laten staan.

Maar dit verhaal is niet ten einde. De rechtszaak loopt. En de aanbesteding moet opnieuw buiten. Benieuwd hoe ze dit bij de voetbalbond zouden oplossen. Maar Mechelen doet het zeker niet beter.

Blunder 2.

De stad heeft lang getalmd over een tweede zwembad. Tot de provincie kwam helpen. Dankzij de provincie zou de stad Mechelen na meer dan 10 jaar, in september 2012 (net voor de gemeenteraadsverkiezingen dus), eindelijk opnieuw een tweede zwembad hebben. Maar nu blijkt dat dit een half jaar vertraging zou oplopen. Een half jaar meer, na 10 jaar besluiteloosheid. Onaanvaardbaar, dat half jaar, zeker omdat ik overtuigd ben dat het zelfs sneller kan dan in 2012. Omdat ik overtuigd ben dat de stad heel bewust de opening uitstelt tot pas voor de gemeenteraadsverkiezingen , en de Mechelaar daardoor langer in de miserie laat zitten. Maar het wordt wel héél cynisch als datzelfde stadsbestuur, dat verantwoordelijk is voor een groot deel van de vertraging, dan plots alle zeilen bij zet en roept en tiert dat het extra half jaar een schande is. Of zou die datum van de verkiezingen hen dan toch belangrijk lijken....?

Blunder 3

Ondertussen wordt zedig gezwegen over de bestemming van de vroegere "ouwen dok". Want daar was toch het vorige "tweede zwembad". Maar wat men daarmee, na de vele beloftes en losse flodders, uiteindelijk van zin is, Joost mag het weten. Of Bart en Caroline misschien?

Blunder 4 tot oneindig.

  • In Mechelen is 1/6 van de winkels leegstaand. Maar volgens Gennez klopt het niet. Want ze liggen niet in het kernwinkelgebied. Hallo Befferstraat?
  • De parkeerplaatsen worden elke dag duurder. Nu worden ook randparkings duur. Maar dat is allemaal goed voor de mobiliteit. Hallo bewoners van de wijken en dorpen? Hallo onderwijsmensen en handelaars? Hallo werknemers?
  • Vinci moet blijkbaar het alleenrecht krijgen om de nieuwe ondergrondse parking uit te baten. Zonder competitie in het belang van de Mechelaars en hun stadskas. Hallo liberalen en marktwerking?
  • De criminaliteit in Mechelen scheert hoge toppen, de corpschef wil er iets aan doen, maar de grote "zero-tolerance" ligt voor Somers in het beboeten van mensen die eventjes fout moeten parkeren omdat een begrafenis uitloopt. Althans, zo zegt hij op de gemeenteraad. Zero tolerance heeft blijkbaar vele gezichten. Commerciële controles om via boetes het geld uit de zakken te kloppen is er duidelijk één van.
  • Pidpa moet de bijdrage van de Mechelaars op de waterfactuur op 3 jaar tijd met 450% verhogen.
  • Etc. Etc. Etc.
  • En dan hebben we het nog niet eens gehad over de overdreven bouwwoede, de overdreven drang om steeds meer inwoners te hebben ipv het voor de huidige inwoners beter te maken, en de vreselijke stilstand die wacht bij gebrek aan een masterplan mobiliteit mechelen. Waar wij al lang voor pleiten. Maar MMMechelen staat duidelijk niet voor Masterplan Mobiliteit Mechelen.

De 6 jaren dat we als CD&V mee de stad opnieuw op de kaart gezet hebben lijken verder weg dan ooit. Het is hoog tijd om terug met visie de stad te besturen. Het is hoog tijd voor verandering.

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba