Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Haïti part 2

Categorie: Blogs 2010 Gepubliceerd: zondag 24 januari 2010
Facebook Twitter LinkedIn Share

Vorige week riep ik het stadsbestuur nog op om een bijdrage te leveren aan Haïti 1212. Om de beleidskeuzes zo te maken dat met het vele belastinggeld van de Mechelaar ook de juiste dingen op het juiste moment gebeuren. 2500€ gaat de stad Mechelen geven. Evenveel als Dessel en Bornem. Beschamend weinig dus. Gelukkig zijn er nog de vele vrijwilligers die wél gul zijn. Gelukkig is er nog een concert-evenement vannamiddag. Gelukkig zijn de Mechelaars minder krenterig dan hun stadsbestuur als het op écht helpen aan komt. Meer nog, misschien compenseren de Mechelaars de gierigheid van hun stadsbestuur wel wat.

Om de perceptie van "generositeit" te behouden zal er een voorstel komen om de zitpenningen van de gemeenteraad volledig aan Haïti ipv aan de raadsleden te geven. Met dat geven op zich heb ik geen probleem. Hoe meer hoe liever. Ik vind het wél jammer dat mensen zo'n giften publiekelijk doen, dat sommigen hun giften bijna als campagnemiddel gaan gebruiken (zie maar naar de facebook van ene Ali Salmi voor wie daar nood aan heeft). Persoonlijk zou ik liever in alle stilte (blijven) geven, ipv met hoge borste publiekelijk de zitpenningen af te staan. Liefdadigheid doe je niet om te scoren, maar om anderen te helpen.

Maar kom, het is al bij al goed dat er iets gebeurt. Proficiat dus aan alle mensen die zich alweer mateloos ingezet hebben en inzetten voor het goede doel. Nu nog de structurele ontwikkelingshulp wat opkrikken, ook als er geen rampen zijn, en de wereld wordt alweer dat beetje beter.

Mechelen.

De begroting 2010 is een ramp. De kassen zijn leeg. De personenbelastingen een taboe. Dus wat blijft over? Op allerlei indirecte manieren de Mechelaars geld uit hun zakken kloppen. Soms bijna letterlijk. Eerst was er de soap rond de waterfactuur. Want iedereen heeft water nodig, dus een gemakkelijk doelwit. Nu komt er de mobiliteitsfactuur bij. Een regelrechte schande. Eerst worden "goedkope" randparkings als argument misbruikt om allerlei betalende circuits en tergende blauwe zones zonder al te veel protest in te voeren (niet dat er geen goeie blauwe zones zijn, maar als het een systematiek van puur verplaatsen van het probleem wordt is het niet meer ernstig). En als dat allemaal door de strot geduwd is, worden de randparkings van gratis naar betalend (Rode Kruis) of duurder (Zandpoortvest). Een regelrechte schande. Als men gans Mechelen blauwe zone en/of betalend wil maken, dat men het dan zegt. Als men het falend financieel beleid van de stad wil financieren met het geld van de parkeerder, dat men het dan zegt. Als men de mensen het geld uit de zakken wil blijven kloppen, dat men dan niet doet alsof het allemaal gratis is. Beschamend. En alweer een mooi staaltje van volkverlakkerij. Want wat was ook weer het argument om blauwe zones ook rond bedrijven en scholen te installeren? Dat de werknemers op korte afstand gratis konden parkeren. Tot daar aflevering zoveel van de Fabeltjeskrant van deze coalitie.

Is kritiek negatief?

In onze westerse (en hopelijk Mechelse) democratie is een basisrecht dat wat slecht gaat, ook aangeklaagd mag worden. Politiek gesproken is dat de rol van de oppositie. Mét alternatieven, uiteraard, maar vooral "loud and clear". Sommigen in deze meerderheid hebben het daar zeer moeilijk mee. Ze doen het graag uitschijnen alsof elke kritiek op hun beleid "negatief" is voor Mechelen. Want "zie toch eens hoeveel beter Mechelen er op geworden is". En inderdaad, van 2000 tot 2006 hebben we Mechelen allemaal samen terug op de kaart gezet, overigens mét CD&V/N-VA in het bestuur. Onze fiere stad straalt sindsdien terug "iets" uit, we zijn er allemaal terug wat fierder op geworden.

Maar reeds in 2006 stelden wij als Mechels kartel de vraag: "Met Mechelen gaat het beter, maar hoe gaat het met u?". Dát was de uitdaging voor 2007-2012. Het antwoord op die vraag is de laatste jaren jammer genoeg niet positiever. Het beleid 2007-2012 is gewoon een beetje minder van hetzelfde als het beleid 2000-2006. Je kan niet elke coalitie de grote markt of de Vismarkt heraanleggen...

De nieuwe noden worden echter niet aangepakt. De inspraak wordt zelfs teruggeschroefd of gemanipuleerd, de portefeuille van de Mechelaars wordt geplunderd zonder dat ze het mogen weten, projecten worden los van elkaar ingepland, maar belangrijke zaken zoals economische heropleving (nauwelijks budget), menselijke samenlevingsvormen (neem bijvoorbeeld het dossier rond de begraafplaatsen), correcte inspraak en échte participatie van de mensen, etc... worden niet of nauwelijks ter harte genomen. En zelfs voor Haïti is er op zo'n crisismoment nauwelijks geld, zitten we op het niveau van gemeentes als Dessel of Bornem.

Het enige tegenargument van paars Mechelen? "we zijn goe bezig, want zie ne keer hoeveel projecten Vlaanderen en België wel doen in Mechelen". Wie kritiek heeft op het paarse beleid, wie zich eerlijk uitlaat over de strapatsen van deze coalitie, riskeert de banbliksem "negatief" te zijn over Mechelen. Wel, wie vandaag negatief is over het paarse beleid, doet dit omdat hij/zij houdt van Mechelen. Dat heeft niks met "negatief" zijn te maken, maar álles met andere prioriteiten willen leggen. Prioriteit voor de Mechelaars, en niet voor het prestige van de bestuurders van de stad. "Negatief" zijn over bepaalde maatregelen van deze coalitie, zoals nu met de randparkings, is "postief zijn" voor Mechelen. Of is kritiek in deze stad nu ook al "officieel" verboden? Moeten mensen die kritiek leveren afgedreigd worden of publiekelijk aan de schandpaal genageld worden? Voor wanneer een gecensureerde Mechelse versie van Google?

Echte inspraak... het zal niet voor onder Somers en Gennez zijn.

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba