Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Nog één jaar

Categorie: Blogs 2011 Gepubliceerd: zaterdag 15 oktober 2011
Facebook Twitter LinkedIn Share

 

verkiezingen voor_webstekNog net één jaar en Mechelen gaat naar de stembus. Blijkbaar inspiratie voor tal van peilingen naar kiesintenties. Alsof die in de huidige context relevant zijn voor wat een jaar later staat te gebeuren? In steden en gemeenten liggen de zaken (gelukkig) toch wat anders dan nationaal. In Mechelen gaan we niet discussiëren over B-H-V of de onafhankelijkheid van Vlaanderen. In Mechelen moet het gaan over de toekomst van onze stad, en vooral over de toekomst van onze inwoners.

De burgemeester van Mechelen scoort +/- 60%. Niet langer een onderscheiding, wel nog geslaagd. En 53% van de Mechelaars ziet hem niet meer zitten als burgemeester. Het tij keert, maar Somers blijft wel de sterkste waar het over een burgemeesterpoll gaat. En dat is ook begrijpelijk. Sinds 2000 hebben verschillende coalities gewerkt aan een beter Mechelen. Somers was daar het uithangbord van, en is communicatief sterk genoeg om dat ook uit te spelen. Een kwaliteit die belangrijk is voor elke beroepspoliticus. En een kwaliteit die Bart zeker bezit, misschien zelfs in overdosis :-).

Caroline Gennez blijkt niet te "pakken" in Mechelen. Nochtans is ook zij een beroepspolitica, op nationaal niveau gelouterd, en dagelijks in de media. Het verschil tussen beide is dus groot, maar natuurlijk ook te wijten aan de burgemeesterbonus.

Zelf kom ik op een zucht na Caroline. Op zich een prestatie voor een vrijwilliger in de politiek. Het heeft me dan ook oprecht en positief verbaasd. Zelfs nog vooraleer de eerste campagne op start komt, zijn er maw al positieve signalen voor een CD&V die nog maar net verlaten werd door de kartelpartner, wat normaal negatief had moeten afstralen op het Mechelse resultaat. Niet dus. Een goed teken.

Anderzijds is het pijnlijk te zien hoe in andere steden, zoals Lier en Antwerpen, de CD&V boegbeelden gesandwicht worden tussen andere kandidaten. Steden waar we dan nog full time schepenen leveren. Mensen die keihard werken in hun mandaat. Zoals Marc Van Peel zei: het is in de politiek niet altijd zo dat je beloond wordt voor je werk. Veel sterkte dus aan Guido, Marc en Philippe. Kwaliteit drijft uiteindelijk nog altijd boven.

En bovenal: wij gaan verder werken aan de toekomst van Mechelen en Vlaanderen, vanuit onze christen-democratische overtuiging en kracht. Dat het prille nationale succes van Wouter Beke daar een belangrijke rol in zal spelen, en op termijn moet afstralen op de lokale stedelijke resultaten, is inderdaad duidelijk. Maar ook lokaal blijven we keihard werken. Van onze politie-enquete, over onze vragen rond de bizarre sluiting van de stadsfeestzaal, tot onze oproep om de financiële toestand van Mechelen te saneren. Van onze oproep voor een gratis huisvuilophaling, over onze voorstellen voor parkeren per minuut, tot onze visie op een betere, meer gespreide uitvoering van openbare werken. En nog zoveel meer. Van de Tervuurse steenweg over Nekkerspoel tot in alle fusiegemeenten, kortom over het ganse grondgebied van Mechelen.

Wie graag wil meewerken aan de stad van de toekomst, ten dienste van de Mechelaars, is welkom in CD&V Mechelen. Een telefoontje, een emailtje, een signaal. Het volstaat. Want Mechelen is van ons allemaal. En wordt gemaakt door ons allemaal.

PS

Wil iemand dit stukje even doorspelen aan bakker Vanderbeek? De man kent immers naar eigen zeggen Inge Vervotte niet, kent mij niet, kent niemand van de oppositie. Misschien tijd dat hij een minimale inspanning doet, en de alternatieven in Mechelen leert kennen? Iemand zei ooit "Inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraken zonder uitzicht".

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba