Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Mogen we weten wat er gebeurd is in de oude stadsfeestzaal?

Categorie: Blogs 2011 Gepubliceerd: zaterdag 08 oktober 2011
Facebook Twitter LinkedIn Share

Oude stadsfeestzaal_voor_webstekDe tentoonstelling in de oude stadsfeestzaal is onmiddellijk gestopt omwille van mogelijke asbestproblematiek. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de situatie.

Maar wat kan er nu plots aan de hand zijn? Het stadsbestuur kent deze problematiek immers al lang (of zou hem moeten kennen). Elke deskundige van de stad weet dat in de producten van de fabrikant Eternit of zijn concurrentie tot pakweg een goeie 10 jaar terug asbest aanwezig was bij de productie van golfplaten, dakleien, gevelbekledingen, brandwerende platen, rioolbuizen, schouwbuizen, wandbekledingen, enz. Het dak van de oude stadsfeestzaal dateert van voor 1995. De aanwezigheid van de asbest is bijgevolg al langer bekend, ook bij de opstart van de tentoonstelling. Dergelijke zaken moet het stadsbestuur dus niet meer laten onderzoeken.

Behalve bij blootstelling, versplintering etc. is die aanwezigheid van omsloten asbest ook niet gevaarlijk. Er is maw net zoveel gevaar als in alle woningen in Mechelen waar dakbedekkingen en bekledingen met asbestcementmaterialen zijn gebruikt, dit is allicht zowat 60 % van de woningen in Mechelen. Waaronder allicht mijn eigen woning. Gaat men deze dan plotseling onbewoonbaar verklaren? Natuurlijk niet. Net omdat het op zich niet gevaarlijk is.

Dit doet dus vragen stellen bij de beweegredenen van deze plotse sluiting. En die vragen moeten voor mij een antwoord krijgen. In het bijzonder: wat is er gebeurd dat deze plotse opwelling van paniek veroorzaakt heeft? Heeft er een incident plaats gevonden? Zo ja, waarom wordt dat dan verzwegen? Of heeft de jarenlange verwaarlozing van dit prachtige gebouw tot blootstellingen geleid? Zo ja, waarom wist men dat dan niet bij aanvang van de tentoonstelling?

En indien noch een incident, noch de verwaarlozing een oorzaak zijn, waarom dan deze plotse paniek voor een in principe ongevaarlijke situatie?

Hopelijk niet om een veel te dure firma te kunnen inhuren onder het motto "gespecialiseerd" ipv een normale firma die mits eenvoudige voorzorgsmaatregelen eveneens de werken voor het verwijderen van de asbest kan uitvoeren.

Vele vragen. Wanneer de antwoorden?

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba