Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Het is zo mooi mijnheer

Categorie: Blogs 2011 Gepubliceerd: zaterdag 24 september 2011
Facebook Twitter LinkedIn Share

Mechelen voor_webstekMechelen is de voorbije jaren mooier geworden. Daar is veel werk in gekropen. En heel veel geld.

Ik herinner me nog levendig de discussies die ik voerde nav de coalitievorming 2000-2006. De vraag waar we het geld gingen halen om zoveel moois te doen? Besparen dus. En de overdracht van het onderwijs bracht ook wat ademruimte. Zuinig zijn hier, om te investeren daar. Gelukkig investeerde ook Vlaanderen de voorbije tien jaar massaal in alle centrumsteden. Mechelen kreeg zijn deel, en investeerde. Met succes.

Nooit is zoveer verbeterd in Mechelen, als in de periode 2000-2006. Zelfs heel wat zaken die daarna pas ingehuldigd werden, zijn toen gelanceerd. Mechelen is die jaren mooier, aangenamer geworden. En ook vandaag is dit nog te zien. Mechelen is een aangename stad. En dat moet zo blijven.

Net daarover maak ik me oprecht zorgen. De vraag "waar we het geld gaan halen" wordt vandaag immers systematisch beantwoord met "uit de spaarpot". De cijfers liegen niet. De terugval is ingezet. Wie al het geld opsoupeert, kan niet blijven investeren. In het straatbeeld is dat nog niet zichtbaar. Maar in de cijfers staat het schreeuwend zichtbaar. En elke dag luider en luider. Zo bengelt Mechelen zelfs niet meer aan de staart van het peloton waar het financiële buffers betreft. Mechelen is gewoon uit het peloton gelost. Platten band of zo. Maar in elk geval dramatisch. En dat op een moment dat er grote crisissen dreigen, en buffers wel eens noodzakelijk zouden kunnen zijn.

Mechelen is een aangename stad. En dat moet zo blijven. Om dat toe te laten, moeten ook de cijfers aangenaam blijven. En moet er dus absoluut bespaard worden in de begroting van volgend jaar. Zoals de Fransen zeggen: "Reculer pour mieux sauter", even achteruit stappen om opnieuw verder te springen. Nu besparen, om opnieuw te kunnen investeren. Geen zotte kosten.

Athene is een mooie stad. En Mechelen is een mooie stad. Maar Mechelen mag het Athene aan de Dijle niet worden. De begroting voor 2012 wordt dus een grote uitdaging.

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba