Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Er beweegt iets in Mechelen.

Categorie: Blogs 2011 Gepubliceerd: zondag 27 februari 2011
Facebook Twitter LinkedIn Share

sint-romboutstorenMechelen is de voorbije jaren, en in het bijzonder in de periode vlak na 2000, serieus opgewaardeerd. Dat was nodig. We hebben daar vanuit CD&V dan ook serieus aan meegewerkt in de coalitie 2000-2006: groter politiekorps, integrale veiligheid, properdere stad, eerlijke besteding van de middelen voor onderwijs, winkelvriendelijkheid, autoluwe binnenstad, historisch stadscentrum opgewaardeerd, inspraak voor wijken en dorpen, respect voor adviesraden,... De laatste jaren gaat het echter terug wat minder. En blijkbaar uit het ongenoegen van de Mechelaars zich vandaag vooral rond mobiliteit en openbare werken.

Een schepencollege dat de signalen van de vorige gemeenteraad negeert, dat de signalen van zovele Mechelaars in actiecomités en buurtraden negeert, dat de constructieve voorstellen van de oppositie negeert, zo'n schepencollege heeft de voeling met de realiteit verloren. Ik hoop dat dit vandaag nog niet helemaal het geval is. Maar soms moet een mens zich dat toch gaan afvragen.

Wat wordt bijgestuurd ?

Nauwelijks iets, niemand kan al genoegen nemen met wat nu is bijgestuurd.

Nemen we het Plaisanceplein. Stuyvenbergvaart zou terug dubbele richting worden. Met lange tanden. Want vriendjespolitiek in het spel? En waarom moest het op die manier bekend gemaakt worden? Om de tegenkanting ter plekke de wind uit de zeilen te nemen? Politieke tactiek? Sorry, maar zo een briesje minder legt een storm niet stil.

Maar kom, het belangrijkste is: de mensen van het comité voor Plaisance halen één punt, hun eerste punt, binnen. Enfin, dat is toch zo beloofd. Het blijft nog afwachten of het ook daadwerkelijk zo zal geschieden. In de Wolverbosstraat ging men ook rekening houden met de terechte opmerkingen van de bewoners. Enige resultaat: twee jaar later aangelegd, en volgens de oorspronkelijke plannen. Schandalig maar waar. Vraag maar aan Wiske Tooten, aan de beenhouwer, aan Hilde en Mops, enz enz enz.

"Red de Vesten", het actiecomité rond de heraanleg van Schuttersvest, staat nog aan het begin van haar lijdensweg om redelijkheid en inspraak te verwerven. En het zal een moeilijke strijd worden. Jammer toch dat het weeral zo moet lopen. Want ook hier gaat het om redelijke mensen, die begrip hebben voor het feit dat zaken bewegen in een stad. Maar dat bewegen moet wel "samen" gebeuren met de bewoners. En niet "ondanks" de bewoners. Zoals ook in de Louisastraat.

En wat staat ons nog te wachten ?

Maandag beginnen de voorstellingen van wat men nu opnieuw de "autoluwe binnenstad" gaat noemen. Kwestie van een woord te hebben waar iedereen het zijne kan onder verstaan. Maar als je als gemeenteraadslid de documenten van de stad goed leest, dan gaat het om "beslist beleid", maw een infovergadering en geen participatievergadering. De verplichte nummertjes rond "inspraak" effe doorlopen, en op 1 november is het een voldongen feit, zo vrees ik dat men opnieuw redeneert. Bevragingen vanuit de stad zullen wel weer "gericht" in de bussen gestopt worden, de resultaten voorspelbaar gemaakt op basis van de formulering van de vragen, en het eigen grote gelijk uiteindelijk verwezenlijkt. Bezwaarschriften zullen dan als "inspraak" betiteld worden. Waarna men over gaat tot de orde van de dag.

Ik hoop oprecht dat ik me vergis. Maar de voortekenen zijn slecht: zo werd de gevraagde én beloofde bespreking in de gemeenteraad voorafgaand aan dit overleg, afgezegd. Men heeft dus angst van elke bijsturing die noodzakelijk zou blijken én van de constructieve voorstellen van de oppositie. En dat is jammer. Want dergelijke ingrijpende wijzigingen aan het hartritme van de stad bespreek je best zo transparant en ruim mogelijk. Om pas daarna te beslissen, met kennis van zaken. Dit dreigt alweer niet te gebeuren.

Moubarak leeft in Mechelen.

PS Iemand een zicht op wat er met de parking onder het Sint Romboutskerkhof gaat gebeuren nu er spectaculaire archelogische vondsten gedaan zijn? Iemand zin om alle hoogdravende uitspraken van dit college over het belang van archeologische vondsten op te zoeken? Ik wens iedereen die dat doet veel tijd en plezier...

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba