Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Betaal gewoon je belastingen correct.

Categorie: Blogs 2011 Gepubliceerd: vrijdag 04 november 2011
Facebook Twitter LinkedIn Share

Belastingen voor_webstekKent u dit inmiddels klassiek grapje: een Portugees, een Italiaan en een Griek gaan een pint drinken. Wie betaalt de rekening? De Duitser. Of nog: de krekel en de mier. Het blijft een actueel verhaal. Het zou de Griek en de Duitser kunnen zijn (of de Waal en de Vlaming). Er is niets nieuws onder de zon.

En dan komen de slogans er aan natuurlijk. De banken en het groot kapitaal zijn allemaal de schurken. Laat die rijken gewoon de crisis betalen, en niet die die arme Grieken, want die hebben het allemaal moeten ondergaan, ze waren machteloos. De rijken dus, niet de gewone Griek, en ook wij niet, want wij betalen al genoeg.

Of omgekeerd: alle Grieken zijn profiteurs, het staatsapparaat is compleet misvormd door hun corruptie en dode gepensioneerden, ze hebben jaren boven hun stand geleefd, nu moeten ze allemaal maar wat bloeden. Wij betalen al genoeg.

Was het maar allemaal zo eenvoudig. Natuurlijk zal de Griekse cultuur van geritsel mee verantwoordelijk zijn voor het financiële drama in Griekenland. En wie zelf ritselt, moet niet schrikken dat zijn politieke leiders hetzelfde op grotere schaal doen. Men krijgt de leiders die men zelf kiest. En natuurlijk zijn er ook bij grote banken onverantwoorde risico's genomen. Maar wie zelf de grote winsten uit zijn kleine risicobeleggingen heeft opgestreken, moet niet verschieten dat zijn bank dit op grotere schaal ook heeft geprobeerd.

Kortom, het is al te gemakkelijk de "anderen" tot zondebok uit te roepen. Democratie veronderstelt immers eigen participatie, zoals vrijheid verantwoordelijkheid veronderstelt. De liberale burger-klant uit de burgermanifesten van Verhofstadt is in een democratie onverantwoord, want leidt tot excessen zoals we die nu kennen. Wie zijn verantwoordelijkheid als burger van een democratie ontvlucht achter de brede rug van zondebokken, maakt zichzelf wijs dat hij of zij onschuldig is. We zijn allemaal, weze het op verschillend niveau en in verschillende mate, mede schuldig. Wie anderen de vinger wijst, krijgt vandaag die vinger ook in het eigen oog.

Nog niet overtuigd? Laat me volgende vraag stellen: wie kent zelfstandigen die in het zwart werken? En wie doet iets aan dat "geritsel"? En wie kent werklozen die in het zwart werken? En wie doet iets aan dat "geritsel". Is dat bedrog tov de staat dan zoveel minder erg dan de dode wiens pensioen nog "in het zwart" wordt uitbetaald in Griekenland? En wie in Vlaanderen betaalt met plezier zijn belastingen op een correcte manier, zonder achterpoortjes te zoeken of kunstmatige fiscale aftrekposten te zoeken? Of wie heeft integendeel een vennootschapke opgericht met als enige bedoeling minder aan de staat (ons allemaal dus) te moeten afgeven? Wie dit in Duitsland doet, krijgt gegarandeerd en principieel een klacht van een medeburger aan zijn broek. Al ooit meegemaakt in Vlaanderen? Zijn wij dan zoveel beter dan de Grieken? Of gaan we binnenkort ook een pint drinken op kosten van de Duitsers?

Kortom, verbeter de wereld, begin bij jezelf. Betaal gewoon al je belastingen zoals het hoort, probeer de fiscus niet te belazeren, en zorg er zo voor dat eerlijke mensen minder, en oneerlijke mensen méér belastingen betalen. En laat ons dan allemaal samen er voor zorgen dat die correct betaalde belastingen ook correct worden uitgegeven door onze verkozenen. Aan zaken die er écht toe doen. Gezondheidszorg. Werkgelegenheid. Sociale rechtvaardigheid. Veiligheid. Mobiliteit en openbare infrastructuur. Sociale cohesie in de samenleving, o.a. doorheen cultuur, sport en buurtwerking. Het juiste evenwicht tussen deze en vele andere domeinen.

Dit kan natuurlijk alleen als correct, spaarzaam en efficiënt met onze middelen wordt omgesprongen door de verkozenen. In Mechelen is de kassa intussen door de paarse meerderheid opgesoupeerd. Geen of nauwelijks reserves. Erger dan in andere steden en gemeenten. Wij roepen nog in de woestijn. Wie hoort ons? Wie neemt mee verantwoordelijkheid? Want Mechelen is een mooie stad, en dat moet zo blijven. Mechelen mag dus niet het Athene aan de Dijle worden. Tijd om daar allemaal samen mee voor te ijveren. Voor een begroting 2012 die correct is, die spaarzaam is, en die zorgt voor de welvaart van morgen in onze stad van de toekomst.

Ook Mechelen is een democratie. Ook in Mechelen heeft u dus het recht niet te zeggen: "ze doen het slecht". Want u kan, samen met ons, zeggen "we doen er iets aan". We heten u graag hartelijk welkom.

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba