Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Van BOB en ROGER

Categorie: Blogs 2012 Gepubliceerd: zaterdag 29 december 2012
Facebook Twitter LinkedIn Share

 

pro mille_verlagen_-_voor_webstekIn Saudi-Arabië mogen vrouwen geen auto rijden. En zijn er minder ongelukken dan in België. Dus laten we ook hier de vrouwen verbieden auto te rijden. Dan zullen er ook hier minder ongelukken zijn.

Of nog eentje: ik kan in mijn kostuum, mijn kostuum kan in mijn valies, dus ik kan in mijn valies.

Dat is zo ongeveer het niveau van de redenering rond het repressieve scandinavische model. In Scandinavië is er een repressief model rond alcohol in het verkeer. In Scandinavië zijn minder accidenten. Laten we dat repressieve model dus gewoon kopiëren. Einde redenering, alles opgelost.

Tiens, zou snelheid er dan niks meer mee te maken hebben? Of wegendichtheid, of bevolkingsdichtheid? Of misschien wel infrastructuur? Of nog, vermoeidheid? Of wie weet wel machogedrag, bedoeld om indruk te maken? Of medicijnen?  Of te luide muziek? (daarom trouwens dat de controles begonnen met WODCA, weekendcontroles). Of leeftijd, of visuele of auditieve handicaps? Of ....... Zoveel factoren die ook meegenomen moeten worden. Maar nee. Gewoon effe het repressieve Scandinavisch model over alcohol over pakken, nog wat de boetes verhogen, en klaar is kees. Toch?

We zijn trouwens al goed bezig in die richting. Op 1 januari gaan de boetes alweer omhoog. En sinds de weekendacties ("WODCA" - Weekend Ongevallen Door Controles Aanpakken) vervangen werden door massale alcoholcontroles op alle mogelijke momenten van de dag ("BOB" - Burgers Oplichten met Boetes), zijn allicht de "middag"-ongevallen ongelooflijk goed aangepakt. Alleen zei een wijs iemand ooit: "if it ain't a problem, don't solve it" (als iets geen probleem is, los het dan ook niet op). Misschien zou wat aandacht voor dit principe veel geld kunnen sparen, zelfs zonder aan veiligheid in te boeten? Misschien zou men de échte verkeersonveiligheid zelfs terug kunnen gaan aanpakken, ipv een boetebeleid te voeren voor de  staatskas? Als zelfs de politie het al zo zegt..... (cfr de commissaris van Asse)

Overigens vraag ik me af of diegenen die vol liefde over het Scandinavisch model schrijven de gevolgen van dat model in zijn totaliteit wel kennen. Niet allemaal zo fraai hoor, daar in Scandinavië. Nogal koud allemaal, en dan heb ik het niet over het weer. Maar dit geheel ter zijde. Geef mij dus maar het Rijnlandmodel.

Roger Blanpain praat vandaag over datzelfde Rijnlandmodel. Vandaag in GvA een pakkend dossier. Grijpt naar de keel, met staalharde argumenten.

Over hoe de vakbonden hun geloofwaardigheid verloren, en daardoor niet meer representatief zijn, hoewel ze ook vandaag absoluut noodzakelijk zijn. Als ze zouden doen wat ze zouden moeten doen ten minste: actie voeren rond échte solidariteit en sociale zekerheid. En niet voor particuliere belangen.

Over hoe het superkapitalisme het zover drijft dat onze sociale dieperik dreigt. En hoe enkel Europa daar een zinvolle barrière tegen zou kunnen opwerpen. Maar het niet doet. Omdat solidariteit niet meer bestaat, maar het enkel gaat over "mijn job en mijn geld". Zelfs bij sluitingen betoogt men niet meer uit solidariteit, maar wel voor de eigen job en welvaart. Vakbonden worden daarbij nog enkel misbruikt voor de eigen belangen van de getroffen werknemers. Zij betogen om een fabriek "hier" te houden, niet samen met hun collega's elders over betere arbeidsvoorwaarden. En die vakbonden laten zich daar nog in meeslepen ook.

Maanden geleden schreef ik al een blog over de noodzaak voor de vakbonden om hun belangrijke rol te herdefiniëren. Zonder simplismen, zonder het eigenbelang van de eigen organisatie, en zonder taboes. Maar met één doel voor ogen: solidariteit en broederlijkheid opnieuw aanvaardbaar, gewenst en realistisch maken. Het wordt de hoogste tijd.

Vandaag is er dus de striemende analyse van Blanpain om ons wakker te schudden rond ons sociaal model. Even scherp en zeker even belangrijk als de opmerkingen van De Wever over de koning. Maar met eenzelfde achtergrond: machtigen mogen niet onaantastbaar zijn, noch omwille van hun geld, noch omwille van hun geboorterechten.

Eén element miste ik wel wat. Een ethische aspect in zijn analyse. Alsof alles wat toegelaten is, ook effectief moet gebeuren. Daartegenover staat de mooie uitspraak: "Macht hebben en ze niet misbruiken, dat is pas beschaving".  En ook omgekeerd: als het om een thema van algemeen maatschappelijk belang gaat, en niet over eigenbelang, moet ook burgerlijke ongehoorzaamheid uit ethische overwegingen kunnen. Af en toe moeten we daarbij uit onze "vanzelfsprekendheden" gesleurd worden. Wat iedereen "natoetert" moet in vraag gesteld kunnen worden. Iemand als Roger Blanpain kan dit in alle onafhankelijkheid, en dat is een ongelooflijke luxe. En een troefkaart. En vooral een reden om héél goed te luisteren naar wat hij schrijft. Ik zou mijn kinderen immers graag in een menselijke, sociale en ethische wereld zien opgroeien. Europa moet daarin het voortouw nemen, en die wereld mee gestalte blijven geven. Vanzelf zal dat niet gaan. Het is dus ons aller plicht daaraan mee te werken. In solidariteit en broederlijkheid.

"Alle menschen werden brüder", is dat niet het Europees volkslied? 

Mijn allerbeste wensen voor een gelukkig 2013. Schol. En hou het veilig.

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba