Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Duurzaam Mechelen, katholieken of Israel bashen en een C-attest: een boeiende week.

Categorie: Blogs 2012 Gepubliceerd: zaterdag 17 november 2012
Facebook Twitter LinkedIn Share

 

Smart cities_voor_webstekIn Mechelen komt mogelijk een miljoenenproject rond "smart cities", mee gefinancieerd door Europa en privé partners. Schitterend! Een fantastisch project, waar we met zijn allen achter moeten gaan staan. Vorig jaar deze tijd al probeerde ik mijn partij er lokaal van te overtuigen (toen nog als oppositieleider) dit thema door een dergelijk project in Mechelen te ondersteunen. Meer nog, ik vond dit zo belangrijk dat ik oordeelde dat dit gerust een belangrijk verkiezingsthema mocht worden: duurzaamheid voor milieu, maar ook voor mobiliteit, zorgverlening etc. Want deze technologie opent mogelijkheden voor al deze domeinen. De tijd was er toen blijkbaar niet rijp voor. Nu gelukkig wel. En OK, de deadline valt misschien nog binnen de "oude" coalitie. Maar dit is zo belangrijk, zo toekomstgericht, zo essentieel dat we hiervoor, over alle grenzen van partijen heen, samen moeten gaan. Geen spelletjes, maar vooruit voor Mechelen. Hier moet een slim Europees duurzaamheidsproject komen.

Dan is het een beetje jammer dat jong-VLD net op dit moment oubollige "demonen" weer laat opwaaien door een zeer controversieel standpunt over de kerken en de kerfabrieken naar buiten te brengen. En het verwondert me, want zo ken ik die gasten eigenlijk niet. Misschien gewoon slechte timing of communicatie? In elk geval kan ik me niet voorstellen dat we als stad ons patrimonium zouden laten verloederen om ideologische redenen. Mechelen heeft nu eenmaal een geschiedenis die doorweven is van het christendom. Wie een fiere Mechelaar is, is fier op zijn geschiedenis en datgene wat Mechelen gemaakt heeft tot wat het nu is. En daar passen geen ideologische scherpslijperijen of "katholieken-bashen" bij. Goede en serene reactie van Walter, de toekomstige schepen van financiën van CD&V. Daar moet CD&V zich in haar geheel achter scharen.

Anderzijds moeten alle toekomstige schepenen ook wat voorzichtig zijn in wat ze zeggen en (op facebook) schrijven. Ik denk bv niet dat het zo'n goed idee is om als toekomstig schepen op facebook aan "Israël-bashing" te doen via cartoons, en dit tegen de officiële houding van het westen in. Uiteraard ben ik ook tegen oorlog. Maar ik weet niet wie, Israël of Palestina, ooit "begonnen" is. Ik weet ook niet of één van beide partijen meer "schuldig" is dan de andere. Ik weet wel dat het westen vandaag Israël steunt én Palestina menselijk helpt. En ik weet vooral dat het oorlog voeren moet stoppen. Liever vandaag dan morgen. Net daarom kan een publiek functionaris daar niet vrijblijvend cartoons over verspreiden. Zeker niet als schepen. Want een schepen, is schepen van "alle" Mechelaars. Ook diegenen die dan door hem "gebasht" worden...Een schepen zoekt geen schuldigen, maar oplossingen voor zaken die onder zijn controle vallen. Stel je maar eens voor dat (ik zeg maar iets) Bart De Wever op zijn facebook een tegenovergestelde cartoon zou gezet hebben, waarbij de schuld aan Palestina werd toegekend? Of pakweg Karim Van Overmeire? Toch iets om even over na te denken....

En dan was er deze week ook nog de discussie over het C-attest dat door de Raad van State een A-attest werd. Een hoog rechtscollege dat bepaalt of iemand geslaagd is: het is eens iets anders. Maar of het goed is? Geen kwaad woord over de Raad van State, zij heeft allicht haar werk gedaan. Maar moeten we nu in godsnaam naar een hoog rechtscollege om een examenresultaat aan te vechten? Daarom vind ik het idee van minister Smet om de beroepsmogelijkheid voor te behouden voor een onderwijsomgeving, niet zo slecht. Een beetje zoals de voetbalbond voor het voetbal (zie je het al gebeuren dat een voetballer die het niet eens is met een scheidsrechterlijke beslissing direct naar de Raad van State trekt ?).

Kortom, een boeiende politieke week met vele verhalen. Maar toch vooral onthouden dat in Mechelen een fantastische opportuniteit opdoemt met het "slimme" verhaal. En dat we daar met zijn allen moeten gaan achter staan. Want als dit lukt, wordt in onze stad een stukje toekomst geschreven. Een mooie toekomst, eentje met een A-attest.

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba