Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Geen "dom bruidje" zijn.

Categorie: Blogs 2012 Gepubliceerd: zaterdag 29 september 2012
Facebook Twitter LinkedIn Share

Mooie bruid_2_voor_webstekEen kiezer mag maar voor één partij stemmen. Hij moet dus je monogame "partner" worden. Of om een boutade te gebruiken: je moet zorgen dat je het unieke "lief" bent van de kiezer, ipv permanent "lief" te zijn tov de concurrentie.

Daarom ook dat ik, althans zo lang ik nog een rol van enige betekenis kon spelen binnen de (Mechelse) CD&V, altijd gepleit heb voor duidelijkheid. Niet enkel in campagnetijd, maar jaren aan een stuk. Voor mij is vaagheid het masker van de leugen.

Werd die duidelijke houding altijd geapprecieerd? Door wie er echt toe doet wel, denk ik. Want ondanks (?) die duidelijke houding hebben we bv. tot op de laatste gemeenteraad als CD&V/N-VA fractie de rangen gesloten kunnen houden. Niet evident in verkiezingstijden en met partners die elkaar nationaal bashen. Het bewijst dat een duidelijke houding of mening niet tot ruzie of onenigheid moet leiden. Misschien wel integendeel: misschien is net die duidelijke houding de sleutel van het succes geweest: iedereen in onze fractie wist ten allen tijde van elkaar waar we voor stonden, zodat we vlot tot een consensus konden komen. Transparant. En met respect.

Ik denk dat we daar in Mechelen de komende twee weken als CD&V opnieuw wat meer werk moeten van durven maken: duidelijkheid schenken aan de kiezers. CD&V moet het risico durven nemen om sommige kiezers  "tegen" te hebben, en er zo voor zorgen genoeg kiezers "voor" te hebben. CD&V mag geen schrik hebben van haar eigen programma, maar er overal en vlakaf voor uit komen. Want de desastreuze peilingen geven me gelijk: we moeten niet "ieders vriendje" zijn. Het volstaat niet dat een kiezer "niks tegen ons heeft". We moeten als CD&V terug mensen hebben die ronduit "voor" ons zijn. Mensen die ons "lief" zijn, en voor ons op komen.  

Enkele voorbeelden van duidelijkheid. Aanvaarden we de as Bruul-Station? Betalen we een nieuw Plaisance plein? Verwijderen we de Lamottige brug? Gaan we naar een begroting met minder schulden, en wat willen we daar zeker prioritair niet aan opofferen?  Moet elke pervert die zichzelf kunstenaar noemt nog subsidies krijgen? Moet iedereen die graag op straat een BBQ houdt dit op kosten van de stad blijven doen? Waar zitten de financieel onhaalbare plannen, in andere programma's of gewoon maatschappelijk? Allemaal vragen waar een héél duidelijk antwoord zowel voor tegenstanders als voor medestanders kan zorgen. Wie durft die handschoen op te nemen? Of blijven we in het abstracte?

En nee, onze eigenheid mogen we nooit verliezen. Meer nog: we moeten er fier op zijn, en ze uitdragen. We moeten "het lief" van de kiezer zijn, niet de mooie bruid van de mogelijke toekomstige coalitiepartners. Een mooie bruid die zich vooraf al onderwerpt aan de grillen van haar toekomstige bruidegom, kan dan wel een mooie bruid zijn, ze is vooral een heel dom bruidje. En zal niet lang het respect van haar bruidegom behouden. Wij moeten respect afdwingen.

Moet CD&V daartoe, ook nationaal, herbronnen? Natuurlijk, iedereen die over de maatschappij nadenkt moet zich regelmatig herbronnen. Maar CD&V moet vooral terug fier én consequent zijn op haar eigen bron. En respect hebben voor haar eigen inhoudelijke beslissingen. Als we bv op een congres beslist hebben dat we voor confederalisme zijn, moeten we daarvoor vechten, en die strijd niet over laten aan diegenen die eigenlijk voor separatisme zijn. Of twijfel toelaten over het feit of we er wel écht voor zijn. Laat me dit dus nog eens duidelijk poneren: CD&V is voor confederalisme, en dat is trouwens één van de redenen waarom ik me nog goed voel bij CD&V. Iemand problemen mee? Ook goed. Democratie is het georganiseerd meningsverschil. Niet het platgewalst meningsverschil.

Kris Peeters bewijst trouwens elke dag hoe goed zo'n structuur zou werken, en wat het CD&V project zou betekenen in een confederale staat. Niet alleen inhoudelijk, maar ook qua stijl: no nonsens, hard werken, beloond worden voor je werk, en solidair zijn met wie minder geluk heeft (maar niet met profiteurs). En vooral: niet kwistig met geld gooien dat er niet is.

De verkiezingen komen er aan. Nog 2 weken in Mechelen, en dan nog een kleine 2 jaar in Vlaanderen. In die 2 periodes staat of valt de toekomst van CD&V als partij. Maar wat nog belangrijker is: op die manier staat of valt ook de inbreng van de in mijn ogen meest waardevolle politieke stroming in Vlaanderen. Het zijn cruciale tijden. Niet zozeer voor politici. Maar voor alle burgers van dit land. De toekomst wordt vandaag voorbereid. Hopelijk kiezen ze 2 keer voor de juiste bouwmeesters.

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba