Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Chapeau voor Wouter, Nils, Toon en alle jonge mensen die zich engageren.

Categorie: Blogs 2012 Gepubliceerd: zaterdag 01 september 2012
Facebook Twitter LinkedIn Share

Dewever en_Bungeneers_voor_webstekBegrijpen en akkoord gaan: het blijven twee verschillende zaken. Je wil een mooi voorbeeld? De saga Bungeneers in Antwerpen. Vooreerst de feiten.

Natuurlijk heeft Turtelboom een onnozelheid gedaan door een bekwaam iemand als Bungeneers zo te vernederen. Allicht deed ze het in de eufortie van de macht. Zo van "ik ben hier als minister gezet om den boel over te nemen, ik ben dus heel belangrijk, en wie niet blind naar mijn pijpen danst moet weg". Bovendien vond ze het allicht goed voor haar imago van doortastendheid: "zie ne keer wat ik durf". Begrijpelijk. Zeker als fanatiek feministe. Maar dom. En niet getuigend van veel moed of verstand.

En natuurlijk begrijp ik dat Bungeneers daar op zijn beurt razend over is. Wie zou het niet zijn? Uit de meest recente peiling blijkt bovendien zijn gelijk: open VLD deed een zeer slechte zet en scoort absoluut niet met de zogezegde vernieuwing (wat die dan ook moge voorstellen). Logisch. Wie zijn raspaarden niet inzet, moet het met de boerenpaarden doen. En de vraag is of die de race kunnen winnen. In Antwerpen alvast niet, zo blijkt.
 
Anderzijds stel ik me toch ook vragen bij de overstap van Bungeneers. Al voor de tweede keer overlopen, het lijkt me niet zo'n betrouwbare zet. Op menselijk vlak kan ik nog begrijpen dat hij via een andere partij wil afmaken wat hij gestart is, zeker als hem dit in eigen partij onterecht onmogelijk wordt gemaakt. Maar 2 keer? Het lijkt me bovendien eerder revanche dan de oprechte wil het eigen werk af te maken. Anders kwam hij op voor de gemeenteraad, zodat hij écht zijn werk kon afmaken, en niet voor een districtsraad.

Blijft natuurlijk de vraag wat iemand die correct aan politiek wil blijven doen, en door een tirannieke ingreep onterecht opzij geschoven wordt, dan wél moet doen. Gewoon stoppen? Alleen: op de duur blijven dan alleen de onbekwame machtswellustelingen of laffe gatlekkers over in de politiek. Hoe gaan we daar dan als maatschappij mee om? Fundamentele vragen als je het mij vraagt.
 
Hoe dan ook: deze zaak blijft onverkwikkelijk. Mits wat respect van de nieuwe leiding in de Antwerpse oVLD ware het allemaal allicht nooit nodig geweest. En het ergste van al: naast de oVLD zelf, is vooral de de democratische politiek opnieuw de grote verliezer. En dat kunnen we vandaag wel missen als kiespijn. 
 
Voor alle duidelijkheid: dit is een zeer extreem voorbeeld, met alle ingrediënten van machtsmisbruik, geld, arrogantie, onbekwaamheid, slijmballerij en zoveel meer aanwezig. Maar het is zeker geen alleenstaand geval, en al evenmin typisch voor één partij. Ik ben overtuigd dat er vandaag in alle partijen en over gans Vlaanderen dergelijke verhalen te rapen zijn.
 
Daarom dat ik zo blij, en ook wel fier, ben dat er nog jonge mensen zich willen engageren in de politiek. In Mechelen zijn dat bijvoorbeeld jonge gasten zoals mijn zoon Wouter, of zijn vrienden Nils en Toon. Ik wens hen dan ook héél veel succes. Het is hun generatie die het tij opnieuw zal moeten keren. Hopelijk lukt het hen, en hebben ze de volharding om het goede te laten zegevieren. Volhouden mannen. Blijf je idealen trouw. En denk aan de hit van Bon Jovy: "we were not made to follow". 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba