Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Succesvol team

Categorie: Blogs 2012 Gepubliceerd: zondag 26 augustus 2012
Facebook Twitter LinkedIn Share

Maanlanding voor_webstekNeil Armstrong is niet meer. Maar iconen sterven nooit helemaal. Meer dan zijn reisgenoten, meer dan de tweede man op de maan, zal het Neil Armstrong zijn die met zijn legendarische zinnetje verbonden blijft met de eerste landing op de maan.

Natuurlijk was hij maar één van de spelers in het succesvolle team dat die maanlanding gerealiseerd heeft. Eén van de spelers, maar wel een belangrijke. Het uithangbord, de 'topscorer', dat was Neil Armstrong, weze het soms tegen wil en dank.

Zo gaat het met alles. Boegbeelden zijn en blijven noodzakelijk. Zij mogen nooit denken dat ze, voor of achter de schermen, alles zelf voor het zeggen hebben. Zij moeten deel blijven van het team. Of het nu in het voetbal, de ruimtevaart of de politiek is: teamspirit is essentieel.

Maar dat betekent even zo goed dat het team een topscorer moet aanvaarden. In de U.S.A. 1969 heeft men dat goed beseft. Armstrong heeft de winning goal mogen maken, daar in 1969. Hij was de man die voor zijn team kon scoren, nadat het team de kansen had afgedwongen. En daardoor werd hij, en niet bijvoorbeeld Aldrin, het icoon dat hij geworden is.

Waren er daarom teamleden jaloers op hem? Hebben ze hem daarom achteraf gekraakt? Nee. En zelfs al zouden er geweest zijn die daar zin in hadden, het Amerikaans ruimteprogramma werd uitgevoerd door een sterke organisatie. En in zo'n sterke organisatie laat men dat gewoon niet toe.

En dus gebeurde wat gans het team wou: de U.S.A. won, als team, en mét Armstrong als uithangbord, de race naar de maan. Maar meer nog dan dat: ook in de publieke opinie waren de Verenigde Staten de grote overwinnaar. Omdat mensen nu eenmaal boegbeelden nodig hebben die een succes afdwingen en symboliseren. In 1969. Maar ook vandaag nog. En allicht morgen opnieuw.

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba