Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Studio Brussel: gebrek aan ethiek?

Categorie: Blogs 2012 Gepubliceerd: zaterdag 18 augustus 2012
Facebook Twitter LinkedIn Share

Ethiek voor_webstekIn Mechelen 5 jaar samen oppositie voeren als kartel CD&V/N-VA, het is logisch dat je dan een aantal punten hebt waar je het roerend over eens bent. 5 jaar lang zijn we er bovendien in gelukt als CD&V/N-VA kartel aan één zeel te trekken,  compromissen te vinden binnen de fractie waar het soms niet eenduidig leek in het begin. Ook en zeker over belangrijke punten waar de scheidingslijnen aanvankelijk niet eens samen vielen met de lijnen van de individuele partijen. Je groeit naar elkaar en je werkt goed samen.

Het verbaast me dan ook niet dat ik de visie van N-VA over de steuntrekkers die moeten geactivieerd worden, persoonlijk perfect kan onderschrijven. Meer nog, de zin dat er in het leven meer is dan enkel rechten, maar dat er ook plichten bestaan, wou ik net zelf als uitgangspunt van mijn wekelijkse blog gebruiken. Want er is in onze maatschappij inderdaad een probleem van misbruik van rechten en negeren van plichten. En niet alleen bij steuntrekkers, laat dat duidelijk zijn.

Misschien is er iets dat we terug onder ogen moeten gaan zien: een juridisch "recht" is niet iets dat je "moet" opeisen als je het "kan" opeisen. Er bestaat ook nog zoiets als persoonlijk ethiek, of domweg beleefdheid.

Een recht opeisen is natuurlijk wél goed als het echt nodig is, of als het in het algemeen belang is. Zoals in Rusland dezer dagen. Een recht dat historisch gegroeid is, maar in feite niet bedoeld was voor jou, misbruiken, is dan weer ethisch niet correct.

Het verhaal van een groter ethisch gevoel bij iedereen, is een punt dat mijns inziens dringend moet aangekaart worden. Ook door een overheid. Dezer dagen maken we daarvan immers een absoluut dieptepunt mee.  De TV-spotjes van Studio Brussel, dan nog met belastinggeld betaald, zijn ronduit SCHANDALIG. Ze zijn niet meer of niet minder dan een manier om misbruik van het recht op ziekteverzuim, en om een totaal gebrek aan burgerzin tot iets grappigs te verheffen. Ik begrijp niet dat dit zomaar in alle stilte passeert. Of doet elke politcus het tegenwoordig in zijn broek voor de macht van de media? Dit moet voor mij absoluut stoppen.

Respect was jarengeleden een succeswoord. Het zou het nog steeds moeten zijn. Want met respect kom je veel, en veel verder dan met egoïstische uitoefening van zogezegde "rechten". Kinderen met engagement en altruïsme worden later misschien minder "succesvol" (hoewel...), maar in elk geval veel gelukkiger dan de succesvolste egoïsten. Laat ons dat als ouders vooral nooit vergeten...En als kinderen ook niet.

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba