Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Liever een leuke leugen dan de harde waarheid?

Categorie: Blogs 2012 Gepubliceerd: zaterdag 14 juli 2012
Facebook Twitter LinkedIn Share

Geld voor_webstekVlaanderen heeft het nu ook berekend: Mechelen heeft veel schulden. Op zich zegt dat nog niet alles. Maar als, zoals we al drie opeenvolgende jaren aantonen, ook de financiële reserves leeg zijn, ziet het er al wat minder geruststellend uit. En als dan ook nog eens de bezittingen verkocht worden om de rekeningen op te smukken, weten we dat het er slecht uit ziet. Hoge schulden zonder bezittingen aan de andere kant van de balans : dan kleurt het resultaat in het rood. Letterlijk.

Dat heeft nu al gevolgen. Niet voor niks zullen Mechelaars nu al meer moeten betalen voor het zwembad in Mechelen dan inwoners van Bonheiden. Niet voor niks zijn de vuilzakken in Mechelen allicht de duurste ter wereld, niet voor niks wordt de dienstverlening in Mechelen permanent afgebouwd. Maar ik vrees dat dit nog maar een begin is.

Jaren pleitte ik in de gemeenteraad voor een gezond financieel beleid. Het viel bij de meerderheid als een zaadje op een naakte kei. Meer nog, de boodschap getuigde van "groot negativisme". En zo'n slogan over negativisme slaat blijkbaar aan. De voorbije maanden bleek nog maar eens hoezeer mensen liever een "leuke leugen" hebben dan de "harde waarheid". Alsof iemand graag vertelt dat het er slecht uit ziet. Maar de realiteit is wat ze is: de financiële balans van Mechelen ziet er heel wat slechter uit dan de visuele balans.

Alleen ben je blijkbaar een "azijnpisser" als je dat tijdig aankaart. Of zoals iemand me ooit zei: te vroeg gelijk hebben, is erger dan ongelijk hebben....  Maar als het misloopt, klinkt het achteraf dat de "politieke leiders zich destijds onverantwoord gedroegen door niet op te treden als het nog kon". 

Mensen moeten dus stilaan eens uitmaken wat ze willen: politici die de soms harde en soms ingewikkelde waarheid zeggen en er naar handelen, of simplisten die de mensen enkel leuke verhaaltjes vertellen voor het slapen gaan. Wie wil de waarheid? En wie de leuke leugen?

Moeten we als Mechelaars nu wanhopig worden? Nee, gelukkig (nog) niet. Er zit nog wel wat vet op de soep van de uitgaven. Er kan nog bespaard worden zonder dat het écht pijn doet waar we het niet willen. Maar dan moet er wel héél dringend ingegrepen worden in leuke ditjes en toffe datjes. Dan moet politiek terug iets serieus worden, ipv te vaak een job voor mensen die elders nooit verantwoordelijkheid zouden mogen nemen. Dan moet een schepencollege bezet worden door mensen met inzet én verstand. En die ingezet worden op bevoegdheden die ze kennen. Wie het schoentje past...

Op 14 oktober is dat, en dat alleen, de échte inzet van de verkiezingen. Aan CD&V Mechelen om aan te tonen dat dit zo is, en dat wij met beperkte financiële middelen de juiste prioriteiten kunnen stellen.

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba