Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Op naar 9 CD&V-zetels in Mechelen

Categorie: Blogs 2012 Gepubliceerd: zondag 01 juli 2012
Facebook Twitter LinkedIn Share

verkiezingsbeloftes-financieel-toetsen-voor webstekCD&V zou volgens de laatste peiling in Mechelen nog 4 zetels halen. Dramatisch. Maar hoe relevant is zo'n peiling?

Ik herinner me een andere peiling in januari 2012, waar de op dat moment gedoodverfde lijsttrekkers vergeleken werden: Somers, Gennez, Van Butsel of andere. Ik haalde 16,5%, een uitstekende score, op de hielen van Gennez. Maar niet alle lijsttrekkers werden gepeild. Onvolledige peiling dus, ondanks het woordje "andere". Zo is het ook met deze peilingen: onvolledig. Want het lokale telt onvoldoende mee, niet al onze kandidaten worden nu al in rekening gebracht door de gepeilde Mechelaars.

Het is natuurlijk waar dat we wat onthoofd naar de verkiezingen gaan, en ik wil mijn deeltje van de verantwoordelijkheid daar niet in ontkennen. Maar het is even juist dat we een lijst hebben die in de breedte zeer sterk scoort, beter dan de andere lijsten. Met mensen die in het maatschappelijk Mechels leven iets betekenen voor hun medemensen, misschien niet de mediabekendheid hebben van één of andere BV, maar wél respect genieten als GM, Geëngageerde Mechelaar.

We hebben goede mensen, en een goed programma. We hebben mensen uit alle lagen van de bevolking en uit alle wijken, uit de meest uiteenlopende verenigingen van speelplein over middenveldorganisaties tot een hilarische Mechelse coverband. Dat moet ons hoopvol stemmen, en werd zeker nog niet meegenomen in de hoger vermelde peiling.

Bovendien is de overloperij van vorige verkiezing voorbij.  2 van de drie overlopers (Stevens en Backx) komen niet meer op, wat ons hun stemmenpotentieel terug moet geven. En die andere overloper is wel schepen, maar daar hebben we 5 jaar niks van gehoord. OK, de laatste dagen duikt hij plots met voorstellekes op (zijn M+ lijkt elke dag meer voor "Megalomaan+" te staan), maar schrik moeten we er allicht niet van hebben. Dit levert ons zetelwinst op.

En dan zijn er nog 2 zetels meer te verdelen in vergelijking met de vorige keuze. 43 raadsleden ipv 41. Terwijl onze lijst het dichtste bij de volgende zetel zat. Minstens ééntje van de twee is dus voor ons.

Conclusie: de peiling van 4 zetels is een uitstekende zaak, we kunnen nu immers niet anders meer dan winnen. Maar anderzijds is het ook een belachelijk cijfer waar onze kandidaten zich niet door mogen laten ontmoedigen. Wie ahv de bovenstaande punten onze kansen berekent, weet dat we met een goeie campagne op 9 zetels moeten kunnen eindigen. En dat verdient deze lijst ook. Dat verdient ons programma ook. Dat verdient CD&V, en dat verdient de Mechelaar.

Als je het enthousiasme in Battel vandaag gezien hebt bij de happening van CD&V in Den Biechtstoel, weet je dat dit geen loze woorden zijn. Eli Leemans, Wouter Van Butsel en Jeroen Verwaetermeulen hebben de Battelaars, met steun van Ward, laten zien wat ze waard zijn. Of zoals Walter zei: Battel is al OK, nu de rest van Mechelen nog :-).

We gaan er voor!

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba