Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Redelijkheid is nodig

Categorie: Blogs 2012 Gepubliceerd: zondag 10 juni 2012
Facebook Twitter LinkedIn Share

 

Trajectcontrole voor_webstekTe snel rijden mag niet, maar het is menselijk. Controles en boetes zijn dus nodig. Trajectcontrole is daar een optimaal middel voor. En dus is het goed dat deze techniek ingezet wordt.

Tot daar het goede nieuws. Want redelijkheid moet wel blijven natuurlijk. Als men streng controleert, moeten de grenzen correct zijn. Als men stipt bestraft moeten de straffen rechtvaardig zijn. En daar knelt het schoentje soms.

Vandaag zitten we bijvoorbeeld met snelheidsbeperkingen die soms waanzinnig laag liggen, slechts bepaalde delen van de dag toepasbaar zouden mogen zijn (bv bij scholen) of uit vergetelheid ook na uitgevoerde werken blijven staan. Een voorbeeld. Wie dagelijks door de Kennedytunnel rijdt weet dat het daar soms echt nodig is om slechts 70km te rijden, maar dat 70 km per uur op andere momenten gewoon belachelijk is. En toch staat dan vaak die 70km nog te blinken op de borden... En dan is het goed dat er geen trajectcontrole actief is, of het zou boetes regenen voor mensen die de redelijkheid voorrang geven op de regeltjes. Verkeersveiligheid mag geen winstgevend boetebeleid worden.

Is dit een pleidooi om cowboygedrag toe te laten in het verkeer? Nee, natuurlijk niet. Maar het is wel een pleidooi om vrije burgers een interpretatiemogelijkheid te geven van die regels in de mate dat de regels niet geschikt blijken. Wie permanent in het oog van camera's moet leven, bewaakt door regeltjes, proceduurtjes en politieagenten, heeft echter die mogelijkheid niet meer. "Big brother" bewaakt immers de regeltjes, en niet de redelijkheid.

En kom nu niet af met het klassieke argument dat "wie niets fout doet toch geen schrik moet hebben om gefilmd te worden". Dat argument is immers onvolledig, en ik illustreer dat graag met een voorbeeld uit het absurde. Iedereen weet dat er in sommige gezinnen huiselijk geweld voor komt. Wel, bij ons thuis niet. Maar toch wil ik niet dat er allerlei camera's in mijn huis hangen, bewaakt door politie-agenten, om na te kijken of er soms geen huiselijk geweld aanwezig is. Niets te verbergen, maar camera's toch niet gewenst dus.

Privacy is misschien minder dan ooit mogelijk, maar enige remming op een gedwongen exhibitionisme zou nog wel mogen bestaan....Laat ons daar toch maar even bij stil staan vooraleer een volgende lading camera's wordt besteld.

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba