Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

3 gasten voor Urbi et Orbi?

Categorie: Blogs 2012 Gepubliceerd: zondag 03 juni 2012
Facebook Twitter LinkedIn Share

 

drie-jonge-gezichten-steunen-cd-v- -_voor_webstek_uit_GvAOnze Wouter staat op de lijst. Tja, wat moet je daar van denken? Derde jaar rechten, fijne vrienden, lieve vriendin die zelf geneeskunde studeert, kortom, voor wie enkel aan zichzelf wil denken meer dan genoeg om er een perfect gelukkig leven van te kunnen maken zonder al te veel zorgen. En dan engageert zo iemand zich in de slangenkuil van de politiek, waar de spreuk "je hebt geen vijanden nodig als je politieke vrienden hebt" gemeengoed is. Eerder al in het bestuur van de "Christen Democratische Studenten" te Leuven, volgend jaar zelfs als voorzitter daar. En ook op de lijst van CD&V voor de gemeenteraadsverkiezingen. Op een onverkiesbare plaats dan nog, met de quasi zekerheid dus niet verkozen te geraken. En met een aankondiging in volle blokperiode.  Kan het nog gekker?

En toch. Toch ben ik oprecht fier met de keuze van Wouter. Het betekent: engagement. Met de paplepel ingegeven, of toch dagelijks er mee geconfronteerd ten huize Van Butsel. En toegegeven, die herkenning doet op zich deugd: ik herken datzelfde idealisme van zoveel jaar geleden, bij mij wel wat gelouterd door messen in de rug, mislukkingen en tegenwerking, gehinderd ook door tijdsgebrek en andere verantwoordelijkheden, maar nog altijd brandend aanwezig. En vooral: beloond met deugddoende resultaten: de heropstanding van onze stad nav de onderhandelingen voor de meerderheid 2000-2006, en nadien de bewustwording van de Mechelaar dat het met lege kassen en dit paarse mobiliteitsbeleid de verkeerde kant op gaat. Om over de aandacht voor de vrijwilliger in de politiek te zwijgen.

Maar ook de manier waarop Wouter dit doet is herkenbaar en fijn. Niet alleen. Samen met drie andere jonge gasten en de ganse lijst. Samen dus. Met zijn beste vriend Nils, zelf de kleinzoon van een gewezen schepen. En eveneens super geëngageerd, o.a. in Wetswinkel en CDS. En ook met Toon Wagemans, de jonge gast die het Plug in festival te Mechelen organiseert. Ook niet zomaar een festivalleken, maar een festival met een boodschap rond gehoorschade en het gebruik van oordopjes. De veelgeplaagde Joke Schauvliege zal het graag horen.

De westerse wereld zou ten onder gaan aan individualisme en overdreven materialisme. Op zo'n moment kiezen drie jonge gasten voor iets totaal anders: engagement, waar ze geen enkel persoonlijk voordeel uit halen. Naïef? Allicht. Maar zoals ik al zo vaak zei: wie idealisme en naïviteit synoniemen vindt, moet dringend naar de psycholoog voor een behandeling tegen cynisme. Hopelijk kunnen die drie gasten en vele andere jongeren nog lang samen de wereld en de stad verbeteren.

Urbi et Orbi als het ware.

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba