Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Onafhankelijk overtuigd?

Categorie: Blogs 2012 Gepubliceerd: dinsdag 22 mei 2012
Facebook Twitter LinkedIn Share

 

onafhankelijke politici_voor_webstekIemand moet me ooit eens uitleggen wat dat betekent: opkomen voor een ideaal, opkomen op een partijlijst, en dan zeggen dat je onafhankelijk bent. Het is de ontkenning van wat je doet, de negatie van de keuze die je maakt: "ik kies voor partij x, of voor lijst y, maar ik heb er eigenlijk niks mee te maken: ik ben er onafhankelijk van".

En vergis je niet: alle partijen doen aan dit spelletje mee. Zo heeft schepen Salmi in Mechelen al Groen! en Spirit achter de rug, en verschuilt hij zich nu achter de brede rug van het "onafhankelijk zijn" om voor de zoveelste keer bij SP.a op te komen. Overigens heb ik respect voor de mens Ali Salmi en zelfs voor sommige realisaties van hem als politicus. Maar waar zit de overtuiging? Waar zit de basis om zijn beslissingen en keuzes aan af te toetsen?

Tinne Vandenbrande beweert dan weer onafhankelijk te zijn omdat het anders haar beroepsbezigheden zou kunnen schaden. En schepen Nobels roept Mechelaars op zijn "beweging" te vervoegen, omdat het een beweging is "waar het niet om overtuiging gaat". Het rode raadslid Siffer, die in eerdere documenten het groene gedachtengoed verbrandde, gaat dan weer naar een blauw-groene stadslijst. Met de fiets naar de autocontrole, bij Groen! dat zichzelf opheft in Mechelen zoals CD&V het hen voor deed in Antwerpen. Bij N-VA betalen ze dan weer de prijs van het verhoopte succes. Mensen als Melikan Kucam kiezen "waar voor hun geld", gaan voor de partij waar ze het meest kans op een mandaat hebben, en schamen zich zelfs niet hierover te onderhandelen. Voor mij zijn dit allemaal foute signalen.

Het lijkt er sterk op dat overloperij gewoon de overtreffende trap van onafhankelijkheid is. Je hebt als onafhankelijke immers, naar eigen zeggen, geen binding met een ideologie of overuiging, maar je komt "onafhankelijk", "op jezelf" dus, op. In die context is ook overloperij "voor jezelf" een logische volgende stap. De vermomming van een "stadslijst" is daarbij een makkelijke vluchtweg. De lokroep van een mandaat bij de gedoodverfde winnaar een logische carrièrestap.

En dat is een pijnlijke evolutie. Want politiek moet gaan over de juiste keuzes voor de maatschappij, of voor onze stad. Niet over de juiste keuzes voor de eigen carrière van de politici...

Hopelijk denk de kiezer daar de komende maanden ook even over na.

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba