Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Word wie je samen bent

Categorie: Blogs 2012 Gepubliceerd: zondag 29 april 2012
Facebook Twitter LinkedIn Share

Gisteren mocht ik een prachtige trouwmis meemaken in de familie. Het deed oprecht waar deugd. Vrolijke mensen, relativering, spontaneïteit. Niets van dat hokje van stijfheid waar men de kerk graag in duwt. Zelfs humor was prominent aanwezig. Twee totaal verschillende mensen, maar ze hebben elkaar gevonden en gaan duidelijk met elkaar het beste van hun leven maken.

"De slechtste raad die men mensen kan geven, is dat ze zichzelf moeten blijven". Die uitspraak van een wijs man kwam bij me op toen ik in de kerk zat te kijken en te luisteren. Natuurlijk neem je de andere zoals hij/zij is. Dat is de kracht van de liefde. Natuurlijk neem je naast het oneindig veel goede ook de kleine kantjes er bij. En probeer je de ander niet te veranderen.

Maar even natuurlijk probeer je jezelf toch wel wat in te leven in die ander. Probeer je zelf rekening te houden met die ander, zonder dat die het vraagt. Dat is nu eenmaal de liefde: proberen het beste voor die ander te zijn, en  niet voor jezelf. En dus een beetje veranderen, niet halsstarrig jezelf blijven.

Op het einde van de eucharistieviering vroegen de trouwers een boodschap achter te laten op een blaadje. Ik had er nog nooit over nagedacht, maar mijn boodschap kwam als vanzelf: "Blijf jezelf niet , maar word wie je samen bent". Allicht hebben zij me die boodschap op één of andere manier en onbewust ingefluisterd door de prachtige woorden die voordien werden uitgesproken tijdens de viering. En zo werden hun woorden een beetje de mijne, en de mijne een beetje van hen.

De wereld kan mooi zijn als woorden en daden oprecht zijn.

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba