Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

3 redenen waarom CD&V de gemeenteraadsverkiezingen gaat winnen

Categorie: Blogs 2012 Gepubliceerd: zaterdag 17 maart 2012
Facebook Twitter LinkedIn Share

Mechelen voor_webstekWachtend bij Carglass had ik een ongelooflijk boeiend gesprek met 2 andere wachtenden, die daar ook zaten. Een gezellige man en een fijne vrouw. Zeker niet allebei CD&V. Maar wel bezig met hun stad, én met de politiek in het algemeen. De ene al wat negatiever over "de politiekers" dan de andere, maar eens ze op dreef waren, was het een openhartig gesprek. Over openbaar vervoer, veiligheid, belastingen, postjespakkerij of niet, overtuiging of niet, en heel veel andere maatschappelijke thema's. Zo'n gesprekken, en daar iets mee doen, dat is wat politiek zo boeiend maakt.

Wat uit dit gesprek, en ook vele andere gesprekken blijkt, is de groeimarge die CD&V in Mechelen heeft. Die groeimarge blijkt uit drie elementen. 
1) de wrevel over een aantal onnodige of foute paarse ingrepen in Mechelen, en de wetenschap dat het vooral CD&V is die daar vanuit het kartel de voorbije 5 jaar écht tegen heeft gestreden. En dit op een positieve manier, telkens met alternatieven.
2) de waardering  voor de heropbouw van Mechelen tussen 2000 en 2006, en het feit dat men nog onvoldoende weet wat CD&V daar als bestuurspartij voor heeft gedaan.
3) de bezorgdheid voor de financiële situatie van onze stad.

Eerst de wrevel over de voorbije paarse jaren. Er is weliswaar niet direct een algemene afkeer van het huidige bestuur, maar er leeft evenmin een absolute nood aan verder zetting van paars. En er is behoorlijk wat wrevel. Over de hoge prijs voor vuilzakken en taksen op de waterfactuur bijvoorbeeld. En over domme investeringen zoals de Lamottige brug of het Plaisanceplein. Of over de slechte manier waarop de autoluwe binnenstad werd ingevoerd én het gebrekkig openbaar vervoer dat daar nu nog dreigt bij te komen. En de Mechelaars weten blijkbaar héél goed dat het quasi alleen CD&V is dat daartegen gestreden heeft, en 5 jaar lang telkens kwalitatieve alternatieven heeft aangeboden.

Natuurlijk is er ook respect voor de opwaardering van de binnenstad die de voorbije 15 jaar met wisselende coalities werd doorgevoerd. En waar CD&V een grote rol in heeft gespeeld, in het bijzonder tussen 2000 en 2006. Opvallend daarbij is hoe weinig mensen dat laatste weten. Ook daar zit dus nog een behoorlijke groeimarge.

En dan zijn er de stadsfinanciën. "Hard gewerkt maar hoge schulden" kopt Het Laatste Nieuws vandaag. Behoorlijk financieel bestuur wordt dus ook in deze stad de komende legislatuur een noodzaak. Laat CD&V nu net dé partij zijn die voorzichtig omspringt met het geld van de burger, en het drieluikje van mogelijkheden om een schitterende score te behalen is rond: erkenning voor de positieve zaken van het verleden, ontevredenheid over de paarse stommiteiten in het heden, én bezorgdheid over het toekomstig financieel beleid van de stad.

Kortom, de toekomst oogt oranje. Met minder dan 9 of 10 zetels mogen we in deze omstandigheden als CD&V echt niet tevreden zijn. Zeker in een stad waar meer zetels dan voorheen te verdelen vallen. Het beeld van een oranje overwinning tekent zich nu al af.

Maar het wordt natuurlijk wel hard werken voor alle kandidaten om die drievoudige boodschap er door te krijgen.  Het pad is geëffend, de spurt is de voorbije jaren aangetrokken, hij moet nu gewonnen worden. Hard werken en zich niet laten wegdrummen in de spurt, het zijn de noodzakelijke voorwaarden om die overwinning te behalen. En het loont de moeite voor de kandidaten om er keihard voor te werken. Want het is hoog tijd dat Mechelen terug oranje kleurt.

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba