Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

De "stadslijst" ... zonder overtuiging (citaat).

Categorie: Blogs 2012 Gepubliceerd: dinsdag 13 maart 2012
Facebook Twitter LinkedIn Share

 

Autoluwe binnenstad_impressies_2Stadslijsten, populisme en overloperij, het gaat al te vaak samen. Vorige keer Nobels en Stevens van CD&V. Dit keer Siffer van SP.a. Alle middelen goed voor de macht en de postjes.

Het doet pijn aan oren en ogen dat 6 jaar later hetzelfde "stadslijst" verhaaltje met enkele andere actoren opgedist wordt: Groen! dat zich in een blauwe limousine laat vervoeren omwille van de macht, en nu ook een rode jongen die eieren voor zijn geld kiest.

Niet dat Bjorn de impact heeft die de 2 overgelopen schepenen vorige keer hadden. Hij heeft als gemeenteraadslid en zelfs fractieleider nauwelijks een rol gespeeld. Behalve misschien die ene keer dat hij Somers zo gek kreeg te pleiten voor een abortuskliniek in Mechelen. Wordt dat zijn bijdrage aan de stadslijst? Of is het de SP.a die hij wil aborteren? Want eerlijk, een groene jongen, met alle intellectueel respect dat ik voor de man heb, nee, dat is hij nooit geweest. Er moeten dus andere motieven spelen.

En dan is er de altijd "toffe peer" van dienst, Luc Perdieus. Doet nog maar eens mee met de verkiezingen, voor de zoveelste keer. Een soort folklore. En hetzelfde verhaaltje ook daar als vorige keer: "zo ne goeie hebben wij nog niet gehad". Geflankeerd door diezelfde Nobels die definitief zijn christen-democratische waarden afgooit. En een "nieuwe beweging" opricht, m+. Maar... "Bij m+ is overtuiging totaal niet belangrijk" (letterlijk citaat van de heer Nobels). Zo. Dat weten we dan ook weer: Frank heeft eindelijk de beweging gevonden waar hij thuis hoort: eentje zonder overtuiging.

En vooruit met de geit nu, met zijn allen zonder overtuiging naar de stadslijst.

Vergelijk zo'n houding van "politiek politicienne" dan maar eens met de positieve houding van enkele handelaars. Zij tonen een positieve houding, uit noodzaak, en met een grote noodkreet er aan vastgeklonken. Ze gaan avondshoppen omdat de manier van invoeren van de autoluwe binnenstad Mechelen als handelsstad grote schade heeft bezorgd. "Bart, Caroline, ga eens op de koffie bij jonge ondernemers" titelt journalist Sven Van Haezendonck in zijn commentaar.

Ik citeer enkele stukjes uit zijn opiniestuk, omdat ik ze zo ongelooflijk correct vind: "De autoluwe binnenstad is een mooi principe (...) Maar Mechelen is er niet klaar voor, zo blijkt nu. Klanten vinden moeilijk hun weg. En als ze hem vinden, is het zoeken naar parking. Parking die er bijvoorbeeld in de omgeving van de Bruul de eerstkomende jaren niet is. En wat als er straks nauwelijks nog een stadsbus is?". Ik denk dat ik het zo op de gemeenteraad zou kunnen herhalen, en ooit al iets in die zin geformuleerd heb. Het is nl. niet omdat je een goed ideetje hebt, dat je het ook goed en met de juiste timing invoert.

Ik herhaal dus mijn oproep uit mijn vorige blog: hoog tijd voor een gedifferentieerd mobiliteitsbeleid op maat van de mens die mobiel wil zijn. Hoog tijd voor een nieuwe aanpak, die resoluut vertrekt van de mens die mobiel wil zijn.

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba