Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Als ik geen politieker ben, dan is dat maar zo.

Categorie: Blogs 2012 Gepubliceerd: zondag 04 maart 2012
Facebook Twitter LinkedIn Share

 

Geld voor_webstekJoggers willen een Fins parcours. Te betalen door de stad natuurlijk. KV.Mechelen heeft terug zekerheid omtrent zijn stadion. Sommigen vonden dat de stad er massaal geld had moeten in pompen, maar ondertussen is het gelukkig ook zonder dat gelukt. Cultuurliefhebbers willen een nieuwe podiumzaal. Boekenwurmen krijgen een juweeltje van een nieuwe bibliotheek aangeboden. Sportschuren worden gebouwd om mensen onder de eigen kerktoren te laten sporten. Het zijn maar enkele voorbeelden, waarbij ik me beperk tot vb ivm de infrastructuur voor cultuur en sport.  Er zijn dan bovenop die infrastructuur ook nog eens de subsidies voor de werking binnen die infrastructuur, voor kunstgezelschappen en/of sportclubs. En er is natuurlijk veel meer dan alleen maar sport en cultuur waar een stad geld in steekt.

Maar laat ons ons even beperken tot die twee domeinen: infrastructuur voor sport en cultuur. Bij al die zaken denk ik dan: waar stopt het algemeen belang, en waar begint het financieren van de hobby van enkelingen. Is dat niet de vraag die elke bestuurder van een stad zich moet stellen? Waarom moet een "podiumzaal" wel en pakweg een "formule één circuit" niet gesponsord worden in en door een stad? Waarom moet Maanrock wel gesubsidieerd worden en pakweg een optreden van De Nieuwe Snaar niet? Ik geef hier nog geen antwoord, maar ik vind wel dat de vraag gesteld moet kunnen worden. Zonder taboes, zonder axioma's, zonder heilige huisjes.

Maar de vraag stellen is ze misschien ook wel een beetje beantwoorden: als stad mag je enkel datgene subsidiëren wat je de moeite vindt voor het algemeen belang van je inwoners. Als stad maak je immers geen geld om dat allemaal te doen. Je vraagt het geld om die dingen te doen aan je inwoners (via vuilzakken bijvoorbeeld...).  En dus moet je wat je doet permanent aftoetsen aan het algemeen belang. Aan wat echt nodig is voor de stad en al haar inwoners. Zoals het herverdelen van de rijkdom, de zorg voor de armen, maar ook het garanderen van de veiligheid, de levendigheid, bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad . En in die laatste rubriek kunnen schouwburgen, voetbalstadions, petanquebanen, of toneelgezelschapjes gerust ondergebracht worden. Alleen: niet om diegenen te plezieren van wie je hoopt dat ze voor je stemmen, maar enkel indien het in het algemeen belang van de Mechelaars is. En daar knelt wel eens het schoentje.

Daarom net ben ik ongerust over de komende verkiezingscampagne. Vanwege het gefluister dat ik opvang over de programma's van de verschillende politieke partijen. Het gevaar bestaat dat opnieuw alle leuke dingen beloofd gaan worden, in een opbod dat elke verbeelding tart. Waarbij wie iets "niet" wil doen, als verzuurde saaie piet wordt voorgesteld. Of als iemand die tegen "leuke" dingen is. Terwijl het gewoon gaat over gezond financieel beleid.

Natuurlijk gun ik iedereen de pret van een podiumzaal, de spanning in een voetbalstadion, en de gezondheid van een Fins parcours om te joggen. Alleen: ik gun ook iedereen een zeiljacht en een indoor skibaan om zijn hobby te beleven. Maar ik vind niet dat de belastingbetaler die hobby moet betalen. Toegegeven, dat bekt misschien niet mooi zo vlak voor de verkiezingen. En het is misschien geen praat voor een politieker. Maar dan parafraseer ik maar 2 grote figuren uit onze partij, Rik Torfs en Eric Van Rompuy: als ik geen politieker ben, dan is dat maar zo.

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba