Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

De staking: graag wat nuancering.

Categorie: Blogs 2012 Gepubliceerd: zaterdag 28 januari 2012
Facebook Twitter LinkedIn Share

staking voor_webstekDe tijd van een genuanceerde mening is blijkbaar stilaan voorbij in dit land. We leven blijkbaar stilaan in een maatschappij waar de oneliner niet enkel in de communicatie, maar gewoon in het leven de norm is geworden. Waar de eenvoud, waar iets "simpel" zeggen én beleven, vervangen wordt door schreeuwerige megafonen en "simplismes" in woord en daad. Waar nuancering maw een synoniem geworden is van "wollig".

Neem nu de staking van aanstaande maandag. Natuurlijk vind ik het vervelend dat ik niet weet of ik maandag normaal zal kunnen werken. Zeker omdat ik sollicitanten zou moeten ontvangen, hoe cynisch kan een vakbondsactie worden. Natuurlijk vind ik dat de vakbonden eerst nog hadden moeten onderhandelen of andere acties plannen vooraleer naar dit ultieme wapen te grijpen. En natuurlijk zou ik liever hebben dat de crisis in ons land aangepakt wordt door harder werken ipv door niet werken. Maar dat wil nog niet zeggen dat ik mee doe aan de hype tegen de staking of de hetze tegen de vakbonden. Enige nuancering is ook hier op zijn plaats.

Er zijn in de geschiedenis veel meer en veel langdurigere stakingen geweest. Zo'n dramatische vaart zal het dus wel niet lopen met deze staking. En laat ons wel wezen: in Europa zijn het vandaag niet de vakbonden die de plak zwaaien. Een tegengewicht voor het geld van het kapitalisme door de kracht van de aantallen blijft noodzakelijk, en de vakbonden moeten die rol volop kunnen spelen. Een beetje respect en veel nuancering, ook wat deze stakingsactie betreft: laat ons er dus allemaal aan werken.

Misschien kunnen de kwaliteitskranten hier een hernieuwde aanzet toe geven. Want met nuancering zal je misschien geen massa's sensatieblaadjes verkopen: je kan er wel een degelijk artikel mee schrijven en de opdracht van een democratische journalistiek mee uitoefenen. Niet zozeer als opinie-maker, maar als opinie-weergever. Want wie enkel in zwart-wit denkt, komt als snel bij wij-zij uit. En dus bij conflict. En daar wordt niemand beter van. Ook de hardwerkende Vlaming niet.

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba