Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Vol vertrouwen naar 2014!

Categorie: Blogs 2013
Gepubliceerd: zaterdag 28 december 2013
Facebook Twitter LinkedIn Share

Lees meer: Vol...“Als we onze organisaties echt willen versterken, als we willen uitstijgen boven de chaos van de eerste tien jaren van deze eeuw, is het noodzakelijk dat we weerstand bieden aan de verleiding om alles te willen controleren.”

Het zijn niet mijn woorden. Het is een citaat uit het boek “Birdie Leadership, de 9 holes van duurzaam leiderschap” van Rudi Francken. Het deed me denken aan een andere uitspraak: “Hoe meer je controleert, hoe meer je gedrag uitlokt dat controle vereist”. En hoe meer dat gedrag dus door die controles beboet of bestraft wordt (en oh zo zelden beloond…).

Is het...

Lees meer: Vol...

Populisme of echte argumentatie? Over dure afvalverwerking, veiligheid en privacy.

Categorie: Blogs 2013
Gepubliceerd: maandag 18 november 2013
Facebook Twitter LinkedIn Share

Lees meer: ... Populisme beperkt zich tot schijnbare evidenties. Echte argumenten moeten daarentegen nog steek houden als je er over nadenkt. Twee voorbeelden van populisme om op te warmen.

Als eerste de slogan “de vervuiler moet betalen”. Als sommigen dit misbruiken om elk Mechels gezin, onafhankelijk van de gezinsgrootte, 54 euro extra te laten betalen, om de containerparken (nog) duurder te maken en tegelijk de illusie te wekken dat dit geen belastingverhoging is, zitten we in het populisme. Afval wordt, als het van IVAREM afhangt, blijkbaar het nieuwe goud, een echt luxeproduct (straks gaan we nog de 21% BTW van luxe-artikelen moeten betalen…).

Lees meer: ...

De “V” van CD&V: een heldere keuze voor (ons) confederalisme.

Categorie: Blogs 2013
Gepubliceerd: dinsdag 05 november 2013
Facebook Twitter LinkedIn Share

Lees meer: De “V”...Vorig jaar gingen we kiezen In Mechelen. Vandaag is er een coalitie van enerzijds een blauw-groen kartel rond Somers en anderzijds de partijen van het vroegere kartel CD&V/N-VA dat ik 6 jaar in oppositie mocht leiden. De standpunten van die beide fracties waren geregeld sterk verschillend. Toch zijn de partijen van beide fracties vandaag allemaal samen in één coalitie. Kan dat wel?

Als ik met enige afstand kijk naar het beleid, zie ik dat beide groepen in het beleid een aantal van hun destijds ingenomen standpunten kunnen doordrukken. Enkele voorbeelden. De blauw-groene heraanleg van de Bruul komt er wel, een...

Lees meer: De “V”...

De wereld wordt gek (of ik ben het al).

Categorie: Blogs 2013
Gepubliceerd: zaterdag 26 oktober 2013
Facebook Twitter LinkedIn Share

Lees meer: De...Driemaal is scheepsrecht. Daarom deze blog met drie “gevallenstudies” van dingen die bij mij de vraag ontlokken: “wordt de wereld gek, of ben ik het al?”

 

Vooreerst: de mobiliteit. Deze week zat ik elke dag op weg naar het werk in een onverwachte file, telkens door een accident. Uren file. Tijdverlies. En dan hoor je dat de Vlaamse regering beslissingen neemt om iets aan de mobiliteitsproblemen te doen… en dat er mensen zijn die daarover durven klagen. Want oei, dat zal net het autoverkeer aanzuigen en zo het milieu opnieuw aantasten. Alsof draaiende motoren in de file zo...

Lees meer: De...

Euthanasie: mislukking of oplossing?

Categorie: Blogs 2013
Gepubliceerd: zaterdag 05 oktober 2013
Facebook Twitter LinkedIn Share

Lees meer: ...

Een maatschappij moet het kwetsbare, zwakke individu beschermen tegen de uitwassen van de sterkeren. Daarom bestaan er wetten, daarom leven we niet in de jungle met zijn absolute vrijheid, incl. het uitmoorden van de zwakkere soorten. Zo’n maatschappij, met aandacht voor de zwakkere, heeft een naam: “beschaving”.

Maar beschaving is blijkbaar een dun laagje. Deze week kregen we nog maar eens een voorbeeld hoe mensen elkaars roofdier kunnen zijn. Of hoe zou je anders een moeder omschrijven die haar pasgeboren dochter omschrijft als “een monster”? Niet eventjes, niet tijdens een (postnatale of andere) depressie, maar een gans leven, en zelfs...

Lees meer: ...

Geen angst voor identiteit !

Categorie: Blogs 2013
Gepubliceerd: zondag 08 september 2013
Facebook Twitter LinkedIn Share

Lees meer: Geen...Deze week op de radio: interview met jongeren op het Kiel over de keuze die Bakkali zou moeten maken (Belg, Nederlander, Marokkaan). Hun antwoorden variëren van "dat moet hij zelf maar weten", over "voor de beste ploeg moet hij kiezen" tot veelvuldig: "voor Marokko", want "hij moet voor mijn land kiezen, dat is cool". Vraag van de reporter: "je noemt het "jouw land", is dat omdat je voorouders van daar komen". Antwoord: "ja".

Ook de voorbije weken: de oprichting van de islamschool. De ultieme mislukking van de integratie, en de ultieme vinger omhoog naar de assimilatie. Vlaanderen zal nooit meer het...

Lees meer: Geen...

Schoolwensen voor hoop en vertrouwen.

Categorie: Blogs 2013
Gepubliceerd: zondag 01 september 2013
Facebook Twitter LinkedIn Share

Lees meer: ...Vertrouwen en hoop, de 2 pijlers waar we in ons leven zo'n nood aan hebben. Waar en wanneer komen ze beter tot hun recht dan bij de start van een schooljaar.... waar al die hoop en zoveel vertrouwen gegeven kunnen worden !

Vertrouwen in leerkrachten die "hun" kinderen zo graag zien en het beste er voor willen, ook zonder regeltjes en inspecties.

Vertrouwen in directies die geen pottenkijkers nodig hebben om hun school op een kindvriendelijke en pedagogisch verantwoorde manier ook dit jaar weer opgestart te krijgen.

Vertrouwen in de kinderen en jongeren zelf, omdat de meesten onder hen zelf ook het beste...

Lees meer: ...

Waar blijft sociale dimensie van smart cities?

Categorie: Blogs 2013
Gepubliceerd: dinsdag 13 augustus 2013
Facebook Twitter LinkedIn Share

Lees meer: Waar...In de verre aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen stelde ik reeds aan CD&V Mechelen voor om gans het SMART CITY gebeuren als een verkiezingsthema naar voor te schuiven. Elektrische wagens, parkeergeleiding, eenvoudige zaken zoals sms parkeren, maar ook milieu-objectieven voor de klimaatneutrale stad. En natuurlijk optimalisatie van de dienstverlening in de zorgsector, door inzet van 'SMART' middelen, en dit in het bijzonder in de ouderenzorg.

Na de verkiezingen kwamen er verwante doelstellingen in het bestuursakkoord. Sommige zelfs zeer ambitieus. Zo moet Mechelen in 2030 een klimaatvoorbeeld zijn, en het ophalen van afval gaat zelfs eerstdaags reeds elektrisch van start. Uitermate positief vind ik dat. De...

Lees meer: Waar...

Na de regelneverij : de kliklijn !

Categorie: Blogs 2013
Gepubliceerd: zaterdag 20 juli 2013
Facebook Twitter LinkedIn Share

Lees meer: Na de...Onnozelheden. Daar zijn we stilaan zeer goed in.

Zoals familienamen moeilijker maken. Niemand (behalve enkele extreme feministes) maakt een probleem van het doorgeven van de familienaam van de vader. Maar in Europa loopt iemand rond die de Belgische wetgeving (waar we al honderden jaren zonder probleem mee leven) "discriminatie" vindt. En hop, weg die eenvoud, weg de traditie, weg 800 jaar duidelijkheid. Vanaf nu kunnen familienamen eindelijk ook een reden voor een familieruzie worden. Echt een vooruitgang dus. Het moet niet altijd over erfenissen gaan....

Of zoals parkeerboetes uitschrijven omdat iemand totaal ongevaarlijk ergens geparkeerd staat samen met tientallen anderen. Een niet...

Lees meer: Na de...

Begeestering en vertrouwen.

Categorie: Blogs 2013
Gepubliceerd: maandag 15 juli 2013
Facebook Twitter LinkedIn Share

In het laatste nummer van "Econnet" (magazine van mijn geliefde faculteit Economie te Leuven) las ik dat economisten de samenleving vorm geven, zowel op micro- als macroschaal. De Leuvense handelsingenieur in mij voelde zich zowaar eventjes trots. En toegegeven, de voorbeelden die volgden waren en zijn indrukwekkend. Ondernemers en zakenlui, ethisch gedreven en vooruitgang genererend. Knappe bollen met duurzame welvaart als doel. Terechte fierheid dus.

Maar even later toch ook enige schroom. Want wat is een samenleving, als ze zich beperkt tot het louter economische? De personen in kwestie gaven het zelf aan: ondernemerschap dat zich enkel richt op winst en...

Lees meer: ...

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba