Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

GAS: niet voor, niet tegen. Integendeel

Categorie: Blogs 2013 Gepubliceerd: zaterdag 01 juni 2013
Facebook Twitter LinkedIn Share

GAS voor_webstekDeze week kreeg ik van iemand de vraag waar mijn wekelijkse blog gebleven was. Een compliment, zeker, want dat betekent dat er alvast één iemand met interesse uitkijkt naar wat ik over sommige zaken schrijf. Maar eerlijk gezegd: hij moet mijn blog wel wat aandachtiger lezen ;-). Immers, reeds begin dit jaar kondigde ik aan dat er niet noozakelijk nog elke week een opinie op deze site zou verschijnen. Wel een spreuk van de week, maar niet noozakelijk een hele tekst... En vorige week was dus zo'n weekje zonder blog. De voorbereidingen van de "fund raising" voor de Romskippers namen allicht te veel van mijn weinige vrije tijd in beslag om nog gefundeerde meningen neer te kunnen pennen.

En misschien was er ook helemaal niets dat ik aan de wereld kwijt wou. Want laat net dat nu het grote voordeel zijn van het verlaten van de actieve politiek: je hoeft niet zo nodig over alles op korte termijn een mening te hebben, je hoeft niet zo nodig op elk akkefietje commentaar te geven. Moet ik absoluut een mening hebben over de vlaggen op de Sint Romboutstoren? Nee. Wie mijn webstek bekijkt weet trouwens direct welke vlaggen mijn voorkeur genieten. Moet ik zo nodig commentaar geven op het ontslag van de jeugdwerkers in Mechelen? Nee. Dat enige herstructurering periodiek nuttig is lijkt me niet a priori verkeerd. Maar over dit concrete geval wou ik niet per force iets kwijt. En zo waren er tal van zaken.

Hét item van de voorbije week was natuurlijk: de GAS boetes. Toen ik vorig jaar nav het "boterhammen op de kerktrappen incident" dudielijk stelling nam, had ik niet gedacht dat de discussie nu al zo ver zou staan. Een discussie die in feite gaat over grenzen. De leeftijdsgrens voor boetes, zeker. Maar ook de grens tussen "een beetje last" en "over(be)last" . De grens ook tussen rechterlijke en uitvoerende macht. En de grens tussen belachelijk en terecht.

Natuurlijk moet overlast aangepakt worden, en natuurlijk is GAS ontstaan omdat dat onvoldoende gebeurde. Als de slinger nu wat ver is doorgeslagen, mag dat dus geen aanleiding zijn om hem helemaal terug te laten slingeren naar de oude situatie. Het gevaar vandaag is echter dat je bijna gedwongen wordt in een simplistische "voor of tegen" discussie. Nuance blijft nochtans belangrijk. Enerzijds moet overlast aangepakt worden, anderzijds mag niet elke kwajongensstreek als overlast beboet worden. Met dank dus aan Rik Torfs voor de herwaardering van het begrip enerzijds-anderzijds. Al mogen we daar anderzijds ook niet mee overdrijven ;-). Grondig nadenken is dus de boodschap, en liefst niet vanuit een simplistische stellingenoorlog.

 Vrijheid bereik je immers niet door muren te bouwen, maar door deuren te openen (Kekkonen)

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba