Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

De wereld wordt gek (of ik ben het al).

Categorie: Blogs 2013 Gepubliceerd: zaterdag 26 oktober 2013
Facebook Twitter LinkedIn Share

DeWereldIsGekDriemaal is scheepsrecht. Daarom deze blog met drie “gevallenstudies” van dingen die bij mij de vraag ontlokken: “wordt de wereld gek, of ben ik het al?”

 

Vooreerst: de mobiliteit. Deze week zat ik elke dag op weg naar het werk in een onverwachte file, telkens door een accident. Uren file. Tijdverlies. En dan hoor je dat de Vlaamse regering beslissingen neemt om iets aan de mobiliteitsproblemen te doen… en dat er mensen zijn die daarover durven klagen. Want oei, dat zal net het autoverkeer aanzuigen en zo het milieu opnieuw aantasten. Alsof draaiende motoren in de file zo goed zijn voor het milieu? Trouwens, als de bezorgdheid van de klagers is dat er minder CO² de lucht in moet, doe er dan écht iets aan. Stimuleer bijvoorbeeld auto’s die met andere brandstof rijden ipv chauffeurs te pesten. Elektrische voertuigen, voertuigen op gas, het is er of zit er allemaal aan te komen. Onhaalbaar? Als je ziet hoe de zonnepanelen doorgebroken zijn dankzij de stimuli van de Vlaamse regering, dan kan als begeleidende maatregel voor bijkomend autoverkeer misschien eerder gedacht worden aan stimuli voor “propere” auto’s dan aan nog maar eens een zoveelste investering in het openbaar vervoer, dat alleen al door zijn natuur nooit het comfort van de auto kan bieden. Laat ons dus eerder bijkomende positieve voorstellen formuleren die de vooruitgang stimuleren, dan te kankeren over het feit dat mensen binnen 5 jaar misschien minder lang in de file gaan staan. Ik zeg: goed gedaan Vlaamse regering, en nu de volgende stap naar minder vervuilende auto’s.

Er was ook het voorstel van Mieke Van Hecke om ouders aan te pakken die hun kinderen het slechte voorbeeld geven door vervroegd met vakantie te vertrekken. Ouders die puur omwille van platte financiële redenen hun kinderen de school ontzeggen, en het voorbeeld geven dat omwille van het geld mensen hun maatschappelijke (school)plicht niet moeten nakomen. Ik vraag me af hoe mensen met die boodschap herkenbaar in de krant durven komen. De verloedering moet al heel ver gekomen zijn wanneer ouders zich daar zelfs niet meer voor schamen. En hoe moeten leerkrachten aan kinderen burgerzin bijbrengen en hen doen leven volgens de regels van het samen-leven in de school, als diezelfde kinderen thuis het bericht krijgen dat geld belangrijker is dan leven volgens de regels van de samenleving? Eerlijk gezegd: zo’n ouders mag men van mij gerust nog wat dieper in hun portefeuille treffen. Natuurlijk zijn er uitzonderlijke omstandigheden waarin kinderen afwezig moeten kunnen blijven. Maar is de kostprijs van een luxevakantie een goeie reden? Ik dacht het niet. Of willen we dat binnenkort iedereen willekeurig op reis vertrekt tijdens het schooljaar, op momenten dat het nog goedkoper is? Ik ben geen fan van regelneverij en al zeker niet van onnozele regeltjes. Maar algemene opvoedkundige waarden moeten we echt niet zomaar overboord (laten) gooien. Stoppen dus die handel in vervroegde vakanties.

Ten slotte was er de heisa over zwarte piet. Mannekes toch. Ongelooflijk waar mensen zich mee bezig houden. Ik heb hier ooit eens een stukje gepleegd over de nood aan een “thuis” gevoel bij mensen. Wel, die madam van de VN is hier niet thuis, en moet ons niet beletten ons in ons eigen land dankzij onze eigen tradities thuis te voelen. En als er mensen zijn die last hebben met zwarte piet, zullen we dat maatschappelijk debat hier zelf wel voeren. Zonder gezever van één of andere truttemie die denkt het beter te weten. Het deed me denken aan die franstalige Zwitser die hier ooit het federalisme “bestudeerd” heeft, en als advies een algemene tweetaligheid van België opleverde. “Belgitude” avant la lettre in de strijd tegen de boosaardige racistische Vlamingen. Even gek en wereldvreemd als de VN madam. Nog even en het feit dat Sinterklaas een baard heeft is sexisme…

Beste lezer, u mag nu zelf antwoorden: wordt de wereld elke dag gekker, of ligt het toch aan mij.

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba