Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Waar blijft sociale dimensie van smart cities?

Categorie: Blogs 2013 Gepubliceerd: dinsdag 13 augustus 2013
Facebook Twitter LinkedIn Share

Smart city_voor_webstekIn de verre aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen stelde ik reeds aan CD&V Mechelen voor om gans het SMART CITY gebeuren als een verkiezingsthema naar voor te schuiven. Elektrische wagens, parkeergeleiding, eenvoudige zaken zoals sms parkeren, maar ook milieu-objectieven voor de klimaatneutrale stad. En natuurlijk optimalisatie van de dienstverlening in de zorgsector, door inzet van 'SMART' middelen, en dit in het bijzonder in de ouderenzorg.

Na de verkiezingen kwamen er verwante doelstellingen in het bestuursakkoord. Sommige zelfs zeer ambitieus. Zo moet Mechelen in 2030 een klimaatvoorbeeld zijn, en het ophalen van afval gaat zelfs eerstdaags reeds elektrisch van start. Uitermate positief vind ik dat. De discussie over de commerciële inzet van Slimme camera's en de daarmee verbonden privacy-aspecten zal daarentegen nog wel wat verder lopen, maar de inzet van slimme camera's ifv veiligheid is ook al een feit. En het gebruik van apps om de noden binnen openbare werken in kaart te brengen, was zelfs al tijdens de vorige coalitie opgestart.

Over de inzet van nieuwe "smart" technologieën in de gezondheids- en ouderenzorg is er echter nog niet zo heel veel te lezen. Het sociale aspect van inzet van technologie mis ik. Technologie die ouderen en zwakkeren het leven makkelijker maakt, en die het voor de zorgverstrekkers mogelijk maakt efficiënter en doelgerichter te werken, om zo meer tijd vrij te krijgen voor het menselijk aspect van hun job. Allemaal aansluitbaar op dat ene concept, en gebruik makend van de informatica-technische "backbone" van de stad.

CD&V Mechelen zou hierin het voortouw kunnen en eigenlijk zelfs moeten nemen. Zoals Sonja Claes CD&V op de Vlaamse kaart van de gezondheidszorg zet, met het schitterende voorstel om oudere koppels niet uiteen te rukken wanneer één van beide verzorging nodig heeft in een instelling. Zo moet CD&V-Mechelen het "zorg-deeltje" van de Smart City op de Mechelse kaart zetten. We moeten in Mechelen absoluut gaan voor een moderne gezondheidszorg en ouderenzorg, gesteund door die nieuwe technologische evoluties !

En laat ons intussen al maar volop genieten van het comfort van stille auto's, auto's die bovendien niet stinken (elektrisch dus). En laat ons onze straten en pleinen (ook buiten de binnenstad) inrichten ifv dit nieuwe gegeven. Want let op, stille auto's kunnen verraderlijk onveilig zijn. Net omdat ze zo stil zijn. Straten met aparte autobeddingen zijn dus opnieuw meer aangewezen dan gemengd verkeer. Maar deze nieuwe wagens bieden ook ongeziene mogelijkheden om opnieuw meer en comfortabel vervoer voor  minder mobiele mensen toe te laten in de binnenstad, zonder de inwoners opnieuw met stank en lawaai op te zadelen. Zowel elektrische fietsen als elektrische auto's zullen dus (hopelijk) deel uitmaken van de mobiliteit van de toekomstige steden. En dat is een goede zaak.

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba