Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

De mooiste rector van het land?

Categorie: Blogs 2013 Gepubliceerd: zaterdag 06 april 2013
Facebook Twitter LinkedIn Share

 

Bart De_Moor_voor_webstekMartine Baelmans_voor_webstekObama noemt een procureur-generaal niet enkel bekwaam, maar voegt er vriendelijk aan toe dat ze bovendien "de mooiste procureur-generaal" is. Alle "politiek correcten" meteen in rep en roer, als bezigheidstherapie voor feministen en (andere) zuurpruimen. Gevolg: Obama verontschuldigt zich voor deze vreselijke belediging... Lijkt allemaal nogal ongevaarlijk, maar een mens begint zich wel stilaan af te vragen hoe saai het leven moet worden als elk woord of zelfs complimentje gewikt en gewogen moet worden.

Erger wordt het echter wanneer een zetelend rector van een universiteit in het kader van de verkiezing van zijn opvolger openlijk "partij" kiest tegen bepaalde kandidaten. Mark Waer vindt namelijk dat "een vrouwelijke rector een sterk signaal" zou zijn. Niemand schreeuwt moord en brand tegen die uitspraak. Discriminatie van mannelijke kandidaten, alleen om een zogeheten signaal te kunnen geven, moet voor de "politiek correcten" dus blijkbaar wél kunnen. Verontschuldigingen van de zetelende rector worden dan ook niet verwacht ...

Mag ik vragen even een oefening te doen: beeld je gewoon even het omgekeerde in, namelijk dat diezelfde rector zou oproepen "voor een man" te kiezen, omdat dat een sterk signaal zou zijn. Je zou iets horen....

Karen Maex_voor_webstek

Rik Torfs_voor_webstek

Begrijp me niet verkeerd, ik heb de vrouwelijke kandidates voor het rectorschap al bezig gezien, en sterk gewaardeerd. Maar doe het ons en vooral hen aub niet aan dat ze rector mogen worden "als signaal", of "omdat ze vrouw zijn". Dat zou een veel grotere belediging zijn dan wat Obama zei over "de mooiste procureur-generaal". Laat een rector gewoon verkozen worden op basis van zijn / haar capaciteiten, en niet op basis van het geslacht. Dan pas zullen we écht van gelijke kansen kunnen spreken.

Maar misschien bedoelde Mark Waer gewoon dat Leuven de "mooiste rector van het land" moet krijgen? Toegegeven, dan komt Rik Torfs inderdaad niet in aanmerking. En vooraleer het gevraagd wordt: hierbij meteen mijn welgemeende excuses voor deze beledigende uitspraak, Rik.

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba