Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Een Zalig Pasen als start voor hernieuwd vertrouwen.

Categorie: Blogs 2013 Gepubliceerd: vrijdag 29 maart 2013
Facebook Twitter LinkedIn Share

Gisterenavond feest: het Laatste Avondmaal. Vandaag Goede Vrijdag: de dood aan het kruis. Zondag Pasen. De verrijzenis: nieuwe hoop, vertrouwen in de toekomst. Tot zover een korte schets van de Goede Week die hopelijk representatief is voor Mechelen en wie weet het ganse Europese vasteland.

Zoals ik eerder al schreef: met de intrede van CD&V en N-VA in de Mechelse coalitie, samen met de stadslijstvan Bart Somers, moeten de nodige waarborgen bestaan voor de heropstanding uit de financiële kruisiging van de voorbije jaren. En OK, niet alle keuzes die reeds gemaakt werden zijn leuk, maar we rekenen dus allemaal op een financiële verrijzenis vanaf 2014. Bovendien werden nu al belangrijke kerntaken zoals veiligheid en sociaal beleid gevrijwaard van al te draconische ingrepen. Het kon dus nog heel wat minder leuk geweest zijn in Mechelen ....

Europa dan. Obama vond dat de USA eerder een vertrouwenscrisis dan een bankencrisis had. Mooi gezegd, maar met iets te veel abstractie voor de oorzaak-gevolg relatie tussen beide. Want de bankencrisis die een schuldencrisis veroorzaakte, veroorzaakte natuurlijk zelf mee de vertrouwenscrisis. In Europa is het gebrek aan vertrouwen vandaag niet anders, meer nog, misschien zelfs nog extremer. Maatregelen om spaargelden aan te tasten moeten dan ook genomen worden met héél veel aandacht voor de communicatie, opdat het vertrouwen er niet onder lijdt.

Vertrouwen. Naar mijn bescheiden mening hét woord voor de komende jaren. Maar hoe krijg je dat vertrouwen terug geïnjecteerd in de maatschappij? Eenvoudig denk ik... Door onszelf op te leggen opnieuw dat vertrouwen te verdienen.

En vertrouwen verdienen betekent vooral: verantwoordelijkheid nemen. Als ouders voor kinderen, als kinderen voor ouders. Als leidinggevenden voor medewerkers, als medewerkers naar de opdrachten die de jouwe zijn. Als politicus voor de bevolking, als bevolking door niet enkel uit eigenbelang voor iemand te kiezen. Als burger door je belastingen correct te betalen, als overheid door mensen niet te pesten of uit te persen. Vertrouwen en verantwoordelijkheid, het zijn de twee benen van een maatschappij die vooruit wil.

Aan ons Europeanen, Vlamingen en Mechelaars om te beslissen hoe we verder willen leven: als gladde palingen die overal tussendoor proberen te glippen ipv hun verantwoordelijkheid te nemen. Of als verantwoordelijke mensen, die door hun verantwoordelijkheid te nemen ook het vertrouwen (terug) krijgen van hun medemensen.

Zoals in gans het westen, zoals in Europa, moet ook in Mechelen gebouwd worden aan zo een nieuw vertrouwen. Dat kan alleen door verantwoordelijke mensen, mensen die wars van eigenbelang de juiste dingen doen. Herwinnen van vertrouwen vergt bovendien tijd. Die tijd moeten we nemen, die kans moeten we geven aan een nieuw stadsbestuur. Met vallen en opstaan. Want niemand is perfect. En niemand krijgt in een coalitie volledig zijn zin. Maar wel consequent. Stap na stap, in volle verantwoordelijkheid. Alleen dan volgt de verrijzenis van het vertrouwen.

Ik wens iedereen een zalig Pasen, als start voor een nieuw maatschappelijk vertrouwen.

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba