Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Zwijgplicht opleggen is een zwaktebod.

Categorie: Blogs 2013 Gepubliceerd: zaterdag 23 maart 2013
Facebook Twitter LinkedIn Share

 

vrijheid van_meningsuiting_voor_webstekDe voorbije week had ik met verschillende parlementsleden, lokale schepenen en topmandatarissen persoonlijk contact. Uit verschillende partijen in de Mechelse meerderheid. Vriendschappelijk contact zelfs.

Vrienden verbaasden zich over dat vriendschappelijke, omdat ze de discussie over het begrotingsbeleid van de voorbije jaren gevolgd hadden en ook de recente heisa over Maanrock kenden. Ik vraag me nog altijd af waarom ze zich daarover verbaasden. Van mening verschillen en toch vriendelijke blijven, dat moet toch kunnen? De persoonlijke relatie staat toch volledig los van het georganiseerd meningsverschil dat we over een aantal thema's kunnen hebben? Ik noem dat Politiek op niveau: freedom of speech die de goeie relaties niet in de weg staat. Meer nog, het inhoudelijke meningsverschil koesteren is belangrijker dan ooit. Van mening verschillen is geen bedreiging, maar een verrijking van de democratie. Je kan het met anderen heftig oneens zijn, maar het toch belangrijk blijven vinden dat je het in een democratie oneens kan zijn.

Misschien moeten sommigen daar dringend een les uit trekken. Het gebrek aan eigen overtuigingskracht kan je immers nooit compenseren door zwijgplicht op te leggen aan diegene wiens overtuiging of argument sterker is (of luider klinkt ...). De eigen overtuigingskracht versterken ipv die van de andere trachten te verzwakken, dat is een veel betere aanpak. Eric Van Rompuy geeft het voorbeeld. Hij verschilt van mening met N-VA, en verdedigt zich met de kracht van het woord. Zonder op de man te spelen, enkel op de overtuiging en het functioneren. Proficiat.

Maar er is meer. Soms verschillen we minder fundamenteel van mening dan we wel denken. Nietzche schreef het al: "Vaak spreekt men een mening tegen, ofschoon het eigenlijk alleen de toon is waarop ze wordt uitgesproken die ons onsympathiek is."

Zeker als mensen anderen willen doen zwijgen over hun overtuiging , moeten ze dus eerst eens goed nadenken of ze het in de feiten eigenlijk niet eens zijn. Ook en vooral lokaal, waar de meningen toch vaak niet zo verschrikkelijk ver uit elkaar liggen tussen de partijen. Laat staan binnen één partij. Tolerantie is ook daar een gave.

Een voorbeeld dat me sterk bijgebleven is, is het debat over Europa dat ik ooit moest voeren in de Katholieke Hogeschool. Met Bart Staes bleek ik het bijna telkens en spontaan roerend eens te zijn toen er vragen uit de zaal kwamen van niet-Europeanen. Allicht omdat we dezelfde Europese waarden en overtuigingen delen. Terwijl we het omgekeerd geregeld oneens waren wanneer het over intern Europese zaken ging. 

Het geeft aan hoe relatief het meningsverschil is, maar ook hoe relatief het universele karakter van wat wij als "mensenrechten", of gewoon andere "vanzelfsprekendheden" beschouwen. Zo sprak ik vorige week nog iemand die met de top van Chinese partij gesproken had. En over hoe deze mensen naar democratie kijken. Of beter: naar het traject daarheen. Verhelderend, verrijkend, voor sommigen misschien beangstigend.

Of misschien niet beangstigend voor diegenen die graag zwijgplicht opleggen aan anderen. Democratie, menselijkheid: het zijn en blijven flinterdunne laagjes bovenop onze menselijke aard met zijn dierlijke instincten. Laat ons die flinterdunne laagjes absoluut koesteren. Al was het maar opdat iedereen vrij een blog zou kunnen schrijven :-) .

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba