Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Geen Maanrock, want Mechelen is blut.

Categorie: Blogs 2013 Gepubliceerd: zondag 17 maart 2013
Facebook Twitter LinkedIn Share

Maanrock voor_webstekEven terug naar 23 februari van dit jaar, met name mijn blog onder de titel "paars sorry zou niet mogen volstaan". In die blog schreef ik letterlijk:

"Er zijn meer manifestaties waar niet-Mechelaars profiteren van Mechelse centen. Wat bv met Maanrock? Betalend voor niet Mechelaars? Of eens een jaartje over slaan?"

Op 15 maart was het al zo ver. Het schepencollege besliste een jaartje zonder Maanrock in te lassen. Het illustreert nog maar eens hoe erg het gesteld was en is met de stadskas. De hoogste schulden van alle centrumsteden (verscheen nu ook in de pers), geen financiële reserves meer, huizen van de stad die uitverkocht worden, geen geld meer voor deftige onderwijsondersteuning, , ... en nu ook geen geld meer voor Maanrock. Terwijl tot voor enkele maanden de toenmalige schepen van financiën maar bleef toeteren dat ze jaar na jaar een "investeringsbegroting" indiende. Onjuist dus, Mechelen werd gewoon in diepe schulden en donkerrode financiën gestoken. Mijn objectieve waarschuwingen als oppositieleider, meer nog, zelfs de waarschuwingen van topambtenaren werden in de wind geslagen. Cijfers werden weggehoond. Alles moest immers "tof" blijven. Fabeltjesland voor kiezers.... Enfin, toch zeker tot de verkiezingen van oktober.  En wie het daar niet mee eens was, was een negatieveling. De vrolijke jongens en meisjes moesten vrij spel krijgen. En kregen het, zelfs in de verkiezingscampagne.  "The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything" (A.Einstein)... Mechelen is dus niet alleen blut door het paarse beleid, maar ook door al diegenen die de waarheid niet wilden zien, of er niet wilden op reageren uit schrik "negatief" genoemd te worden.

Zelfs nu, terwijl de moeilijke beslissing over Maanrock toch genomen is, blijven sommigen nog een beetje ziek in hetzelfde bedje van de perceptie: "We komen sterker terug in 2014" (euh, hoezo, door een jaar te stoppen?). "De Cavalcade valt toch al op dat weekend" (dat is juist, en gelukkig maar. Het is echter niet de reden om Maanrock te schrappen, het maakt de beslissing alleen verteerbaarder, als een pleister op de wonde). Enzoverder enzovoort. Truut in pakskes natuurlijk. Er is maar één reden om Maanrock dit jaar niet te laten door gaan, en dat is geldgebrek. Mechelen is blut. Punt, amen en uit.

Het is enkel vanuit dat gegeven dat het stadsbestuur haar beslissing over Maanrock moet verdedigen, daar moeten geen andere drogredenen voor gezocht worden. Trouwens, de beslissing over Maanrock staat niet op zichzelf, er werden een aantal begeleidende beslissingen genomen, en die zijn zeker toe te juichen. Een bevraging en discussie over de toekomst van Maanrock bijvoorbeeld. Net zoals de extra ondersteuning voor andere Mechelse festivals. Al heb ik ook daar toch één vraag bij: wat als in 2014 Maanrock "sterker" terugkeert? Zijn er dan plots terug onvermoede geldbronnen, zodat zowel Maanrock als die andere festivals extra middelen kunnen (blijven) krijgen? Of wordt het dan terug "op de kin kloppen" voor de andere festivals? De nood aan een lange termijn visie hierop vanuit de stad en de vzw Mechelse Feesten is dus groot.... of moet het daarvoor eerst nog even over de Nekkerhal gaan?

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba