Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Begroting 2013: veiligheid en sociaal beleid gespaard

Categorie: Blogs 2013 Gepubliceerd: zaterdag 02 maart 2013
Facebook Twitter LinkedIn Share

Geld voor_webstekDe begroting werd bekend gemaakt. En ondanks de beperkte informatie vooraf, zijn er geen verrassingen: na 6 jaar verspilling moet puin geruimd worden in Mechelen. Toen ik als oppositieleider jarenlang op een positieve manier aankaartte dat de reserves leeg waren, was het antwoord : "we zijn geen spaarbank". Of erger nog: "ge zijt negatief". Tja. We zien nu de gevolgen van het paarse beleid. "Loud and clear" worden onze woorden van de voorbije jaren één voor één bewaarheid. En ik vrees dat het nu even niet anders kan dan dat het pijn doet.

Zorgen dat de kerntaken correct uitgevoerd blijven is de eerste prioriteit in moeilijke tijden. En verzekeren dat wie al het meeste pijn lijdt niet nog eens extra het meeste pijn te verwerken krijgt. Sociaal beleid noemt men dat. Daarop moet deze begroting beoordeeld worden. Maar het is en blijft pijn-lijk, en dit des te meer omdat het vermijdbaar ware, mocht er de voorbije jaren af en toe naar onze constuctieve oppositie geluisterd zijn.

Financiële reserves zijn er nog nauwelijks. En reserves, dat is de spaarpot van een stadsbestuur voor moeilijke tijden. Vandaag zijn er moeilijke tijden en geen reserves. Mechelen gaat dus geen gemakkelijke periode tegemoet... Het is nu echt wel crisis. Zeker voor wie ook nog eens zijn job verliest.

Waarom niche-spelers als KcNona in zo'n crisis nog zoveel geld moeten krijgen, is mij dan ook een echt raadsel. Cultuur als bindend element voor mensen is essentieel. Kunst als elitaire hobby voor anderen is dat niet. Sommigen blijken dat onderscheid maar moeilijk te zien.

Mijn leven zou er inderdaad anders uit zien mocht de multiculturele maatschappij in Mechelen niet bestaan. Dat daar ook cultureel aandacht aan wordt besteed, zoals gepland, vind ik een correcte investering. Maar eerlijk gezegd, KcNona heeft (gelukkig maar) mijn leven nooit veranderd. En zelfs mocht Rik Wouters nooit bestaan hebben, zou mijn leven er niet anders uit gezien hebben. In crisistijden misschien toch nog eens nadenken of die twee investeringen echt wel noodzakelijk blijven, of althans meer noodzakelijk zijn dan de middelen die door deze begroting uit het onderwijs worden weggetrokken...

Politiek is keuzes maken. Het zijn deze keuzes van de voorbije jaren die ons in de huidige financiële toestand hebben gebracht. Daar kan deze coalitie niks aan doen. Maar ook vandaag moeten (moeilijke) keuzes gemaakt worden. In grote lijnen lijken deze te verdedigen, zeker als je ziet dat veiligheid, armen en sociaal beleid gespaard lijken te worden. Maar een aantal andere specifieke keuzes lijken meer op de "dada's" van bepaalde mandatarissen dan op de prioriteiten van de Mechelaars. Daar nog eens met de fijne borstel door gaan, en dan ziet het er misschien allemaal nog niet zo slecht uit voor Mechelen.

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba