Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

"Paars sorry zou niet mogen volstaan"

Categorie: Blogs 2013 Gepubliceerd: zaterdag 23 februari 2013
Facebook Twitter LinkedIn Share

Geld voor_webstekIn Mechelen stijgt de spanning ten top. Geheimzinnigheid over de begroting. En dus uiteraard lekken. De hamvraag voor CD&V: zitten onze prioriteiten er nog een beetje in? Doen we mee om iets te betekenen, of alleen om er bij te zijn? En voor de ambtenaren is de grote vraag: vallen er ontslagen?

Iedereen weet wat de prioriteiten van CD&V van oudsher zijn. Veiligheid, mobiliteit, sociaal beleid, woonbeleid en onderwijs. Benieuwd wat daarvan in de begroting gespaard zal worden. De geruchten over het vele geld dat naar de doortrekking van den Bruul tot aan het station zal gaan, zijn echter oorverdovend in hun stilte. En dat stemt niet optimistisch. Want wat daaraan wordt uitgegeven, kan elders niet meer worden uitgegeven....Aan de heraanleg van Plaisance of de oplossing voor de Lamottige brug bijvoorbeeld...of gewoon aan aanvaardbare voetpaden in de dorpen en wijken.

Inmiddels weten we al dat er niet alleen bespaard wordt, maar dat er ook koortsachtig naar inkomsten wordt gezocht. Voetbalclubs (en dus toeschouwers) zullen meer moeten betalen voor hun veiligheid. Te verantwoorden, althans als het is om de niet-Mechelaars mee te laten betalen voor de veiligheid in Mechelen als zij naar Mechelen komen. Maar dan zal / mag het wel niet beperkt blijven tot het voetbal. Er zijn meer manifestaties waar niet-Mechelaars profiteren van Mechelse centen. Wat bv met Maanrock? Betalend voor niet Mechelaars? Of eens een jaartje over slaan? Dat zou misschien zelfs te verantwoorden zijn in een crisisjaar waar de Cavalcade alvast het normale weekend van Maanrock overschrijft en hét gebeuren van Mechelen in 2013 zal worden.

Hoe dan ook, wat ik meer dan 3 jaar verkondigd en aangetoond heb, blijkt nu de absolute waarheid: het geld was en is op. Men heeft 6 jaar boven zijn stand geleefd in paars Mechelen, Mechelen is daar bekaaid vanaf gekomen, en de Mechelaar zal nu de rekening voluit moeten betalen. Toen ik dat als oppositieleider namens mijn CD&V/N-VA fractie de voorbije jaren berekende en herhaaldelijk aankaartte, was ik volgens sommigen een doemdenker, of erger nog, een "negatieveling". Tot aan de verkiezingen moest alles immers rozegeur en maneschijn zijn. Alleen "positivo's" zijn immers geliefd, de kiezer wil toch dat politici vrolijke vrienden zijn. Daar mag de waarheid wel even voor wijken, niet?

Maar al loopt de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt ze wel. Of moet ik herinneren aan de Perzische "spreuk van de (vorige) week" : "wie te vroeg gelijk heeft, wordt verketterd, wie te laat gelijk heeft wordt uitgelachen"? We zullen zien. Te vroeg om het probleem in te zien is het inmiddels al zeker niet meer. De verkettering is achter de rug. En één ding is zeker: alleen met drastische besparingen zal het nieuwe bestuur vermijden dat het binnen zes jaar wordt uitgelachen omdat het te laat gelijk heeft. 

Intussen zal de bevolking met tranen en tandengeknars het beleid van de voorbije zes paarse jaren moeten afbetalen. Ik zou een belangrijke organisatie kunnen parafraseren: "als nu blijkt dat we de voorbije jaren gelijk hadden, dat er inderdaad opgesoupeerd ipv geïnvesteerd werd, en dat het geld op is, zou het woord "sorry" voor de Mechelaars niet mogen volstaan". Maar dat is allicht te veel gevraagd.

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba