Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Met dank aan de korpschef: onveiligheid bestrijden ipv een boetebeleid voeren.

Categorie: Blogs 2013 Gepubliceerd: zaterdag 16 februari 2013
Facebook Twitter LinkedIn Share

Bogaerts voor_webstekDe Mechelse korpschef kreeg in het verleden al wel wat kritiek over zich heen. Maar wat hij vandaag in de krant verklaart nav de recente elektronische borden die snelheden meten en mensen voor boetes waarschuwen, vind ik fantastisch. Hij stelt (bijna letterlijk) dat deze elektronische metingen dienen om de verkeerssituatie te analyseren, en niet om boetes uit te schrijven. Deze analyses moeten vervolgens toelaten de onveiligheid gericht aan te pakken, ipv een boetebeleid te voeren. Goed zo.

Zowel rond de hype van de alcoholcontroles van de laatste jaren, als rond de snelheidscontroles, moet inderdaad een groot vraagteken geplaatst worden. Wordt de onveiligheid er effectief mee aangepakt, of worden er boetes nagestreefd. Of erger, is die hype alleen maar bedoeld om de illusie te wekken dat er politiek iets aan de onveiligheid wordt gedaan?

De uitspraak van de korpschef gaat nu in de richting waar ik ook al jaren voor pleit: breng de onveiligheid precies in kaart, en ga dan die onveiligheid te lijf. "Precisiebombardementen" ipv "burgers bombarderen" als het ware. Als nu ook de korpschef van één van de grootste centrumsteden in Vlaanderen dit publiekelijk zegt én toepast, zijn we dus (eindelijk) op de goeie weg. En zal de verkeersveiligheid opnieuw kunnen primeren op de statistiekjes van aantallen controles.

Concrete vooruitgang dus. Wat een contrast met de onzin over het gebruik van het woord "allochtoon" deze week, dat in de betreffende steden het gebrek aan echt integratiebeleid blijkbaar moet verbergen. Het woord allochtoon zou plots "stigmatiserend" zijn. Nou moe. Vroeger was het dé oplossing voor het toen stigmatiserende woord "vreemdeling". Dat op zijn beurt ooit dé oplossing was voor het stigmatiserende woord "gastarbeider". Maar nu hebben de perceptie-goeroes het dus gevonden: allochtonen worden Gentse Turken. Mij niet gelaten. Al zou Turkse Gentenaar wel meer integrerend klinken dan Gentse Turk ("Gentse Turk" benadrukt het Turk-zijn, met als eigenschap Gents te zijn, terwijl "Turkse Gentenaar" het Gentenaar zijn benadrukt met als eigenschap dat je uit Turkije afkomstig bent). Wie weet is dus de volgende woordenstrijd reeds in het visier.

En hoe moeilijk wordt het om dat Gentse bestuursakkoord te herschrijven als je overal het woord allochtoon op die manier moet gaan vervangen? In Mechelen bijvoorbeeld hebben we meer dan 100 nationaliteiten. Zie je ons al overal "allochtoon" vervangen door "Mechelse Turken en Mechelse Marokkanen en Mechelse Congolezen en Mechelse Afganen en Mechelse... (en zo 100 keer).....". Te gek voor (100) woorden.

Enfin, ik ben blij dat politiek en pers in Gent en omstreken zich met écht belangrijke zaken bezig houden...

Geef mij dan maar een Mechelse korpschef die "de onveiligheid concreet aanpakken" verkiest boven een boetebeleid. Daar hebben we als inwoners ten minste nog iets aan.

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba