Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Voorzittersverkiezingen

Categorie: Blogs 2013 Gepubliceerd: zaterdag 19 januari 2013
Facebook Twitter LinkedIn Share

verkiezingen voor_webstekZondag is er de nieuwjaarsreceptie van CD&V Mechelen. Op hetzelfde moment: de voorzittersverkiezingen van CD&V Mechelen. Er zijn 2 kandidaten voor het afdelingsvoorzitterschap. Met stemrecht voor alle leden. Twee schitterende kandidaten ook voor het voorzitterschap van Jong CD&V Mechelen. En ook de senioren en de vrouwen krijgen nieuwe voorzitters. Dit alles in aanwezigheid van Kris Peeters.

Heeft CD&V Mechelen dit momentum aangegrepen om haar verhaal in de media te vertellen, haar rol in de nieuwe meerderheid naar het grote publiek te verduidelijken, en haar ambitie als lokale partij scherp te stellen? Nee. En dat is een gemiste kans. Want zo'n voorzittersverkiezing is het ideale moment om, doorheen de visie van beide kandidaten, de eigen partijwerking minstens twee keer voor het voetlicht te brengen. Een eerste keer via de kandidaten vóór de verkiezing. Een tweede keer na de verkiezing, wanneer de verkozen voorzitter zijn nieuw beleid kan voorstellen. De eerste kans is voorbij. Hopelijk grijpt de nieuwe voorzitter vooralsnog de tweede kans.

Beide kandidaten voor het afdelingsvoorzitterschap hebben een mooie inhoudelijke tekst bezorgd aan alle leden. Het is dus niet dat er door hen geen werk gemaakt is van deze verkiezingen. Het maakt het des te spijtiger dat daarmee naar het grote publiek niets gedaan werd. Maar het blijft toch echt wel knap: twee vrijwilligers die een onbetaalde functie ambiëren die hen veel werk zal opleveren. Ten minste: als ze inderdaad niet gaan voor eigenbelang of ambitie, maar enkel voor de partij. De ganse partij. Zoals we dat met een ploeg mensen deden in 1998, en ons daar ook strikt aan gehouden hebben.

In die zin is het een schoonheidsfoutje, en ook een beetje spijtig, dat een beperkt aantal mandatarissen en topmensen op vraag van één van de kandidaten een soort stemadvies heeft gegeven, door hem aan te bevelen op zijn folder. Zo'n aanbeveling, misschien nuttig om intern stemmen te winnen, maakt het nadien immers veel moeilijker voor de betrokken kandidaat om de eigen groep of zuil te overstijgen. En dat is jammer voor hem, en voor de afdeling. Want een voorzitter moet “voorzitter van iedereen” zijn, niet enkel van een bepaalde zuil of van de groep die hem heeft aanbevolen. Ik zou zo'n aanbeveling in elk geval liever niet gezien hebben. De "spreuk van de week" geeft me daarin bovendien gelijk...

Maar laat ons dit schoonheidsfoutje overstijgen, en blij zijn met het engagement van alle kandidaten. In feite is het zelfs jammer dat ze niet allemaal verkozen kunnen worden. Want kiezen is altijd een beetje verliezen, dat kan nu eenmaal niet anders.

Dus wordt het een ganse klus om "juist" te kiezen, en toch de andere kandidaten niet te verliezen. Ik zal de moeilijke keuze tussen de twee kandidaten en ploegen alvast maken op basis van hun écht bewezen engagement en belangenloze inzet (in het bijzonder tijdens de voorbije verkiezingen), hun aandacht voor de vrijwilligers in onze partij, hun liefde en voorkeur voor onze stad, en hun bekommernis voor en luisterbereidheid naar alle leden van de partij. En laat ons hopen dat, wie er ook wint, de grote overwinnaar "de interne democratie" is.

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba