Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Werken is een plicht

Categorie: Blogs 2013 Gepubliceerd: zaterdag 22 juni 2013
Facebook Twitter LinkedIn Share

Werk voor_webstekIk ben nog opgevoed in de overtuiging dat werken een "plicht" is. Dat je elke cent die je krijgt ook echt moet "verdienen". Door toegevoegde waarde. Voor de klant. Of voor de werkgever. En in ruil voor die toegevoegde waarde "verdien" je geld. 

Werk voorstellen als een "recht", zoals tegenwoordig meer en meer gebeurt, geeft echter de indruk dat er ergens één of andere magische overheid is die er kan en moet voor zorgen dat je werk hebt. Meer nog, in afwachting van het invullen van je recht door die overheid, moet die overheid je ook nog betalen omdat je geen werk hebt "gekregen". Een "werkloosheidsvergoeding". En volgens die redenering dan ook onbeperkt in de tijd.

Een zeer gevaarlijke redenering vind ik dat. Want totaal voorbijgaand aan de ekonomische wetmatigheid dat je iets moet doen voor het geld dat je krijgt (ten minste als gezonde mens). Als iedereen terug wat meer zou beseffen dat de regel "voor wat hoort wat" een basisregel van de ekonomie is, dan zou onze ekonomie er allicht wat beter voor staan.

En dan zouden we ons allicht gemakkelijker kunnen blijven permitteren om ons sociaal model, dat moet zorgen voor wie écht uit de boot valt, te handhaven. Want natuurlijk zijn er mensen die er niet voor kiezen niet te kunnen werken. Wie ziek is bijvoorbeeld. Voor hen moet de maatschappij zorgen. Maar niet voor wie zelf in alle vrijheid de keuze maakt om niet te werken. De profiteurs moeten er uit. Alleen al om als maatschappij te kunnen blijven zorgen voor wie het écht nodig heeft. Maar ook gewoon omwille van de rechtvaardigheid tov al wie wel werkt. En omdat ekonomische wetmatigheden nu eenmaal niet genegeerd kunnen blijven worden.

Dat al diegenen die Jan De Nul nu frontaal aanvallen daar toch maar eens over nadenken. Want allemaal kunnen we op een dag ons sociaal model écht nodig hebben. Je zal het maar meemaken dat op dat moment de kassen leeg gehaald zijn door luiaards of profiteurs...

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba